Mám za to, že sdělení se skládá pro poslouchajícího z více "složek", nevnímá jen slova. Patří k němu i ta forma, gestikulace, mimika, to, jak ten člověk celkově působí, co o něm vím.
Takže je pro mě hodně důležité, řečníka znát, což se mi u politiků nikdy nepodaří, často si říkám, jaký ten člověk asi je ve skutečnosti, protože to, co o něm vím z medií, může být úplně mimo. Proto je hodně podstatné, aby působili na "prostý lid" dobře, a k tomu jaksi patří i ta forma. Ale tím nemyslím některé herecké výkony, ten postoj musí být uvěřitelný, a to je obvykle jen tehdy, když ten člověk fakt takový je.
A pokud jde o komunikaci v běžném životě, i tam si všímám všech složek sdělení (přičemž se cíleně snažím neustále přehodnocovat svůj názor na toho člověka - chci říct, že nemám nikoho zaškatulkovaného, jako s tím se ka a stím se neka), takže vlastně na otázku, jestli forma přebije obsah neumím odpovědět
Ale teda vulgarismus na mě působí hodně negativně. Přemýšlím, jestli znám někoho skutečného, kdo by mluvil, jak dlaždič, ale byl by to správňák a klaďas. No, asi neznám, tak nějak si myslím, že jsou jen ve filmech.
Prostě nemluvit sprostě je životní postoj