Ještě taková malá úvaha - někde jsem zaslechla mluvit porodní asistentku o tom, a píše se to často i tady na Rodině, že by maminky měly jít za svým, aby změnily naše porodnictví. Dává to asi smysl. Jistě, teoreticky vzato by naše porodnictví brzy změnilo svou tvář v situaci, když by každá žena šla za svým. Ale prakticky? Ano, naše porodnictví je necitlivé. Ale myslím, že všem maminkám obecně nelze takto nenápadně podsouvat myšlenku, že by rodičky měly něco aktivně měnit - já osobně myslím, že zrovna nejhezčí ženskou vlastností vzhledem k muži a dětem je právě poddajnost a mírnost, a kdyby každá běžná žena pojala jako požadavek doby být tvrdá a neústupná na poli porodnickém, změní se podle mě stejně tak nenápadně i její přístup i na poli mateřském a ženském, i celkově mezilidském. Tady vidím souvislost. (Nechci nijak kritizovat něčí konkrétní chování, každý má právo být takový, jaký chce, jen jsem chtěla nastínit jakýsi dopad oněch zmíněných doporučení, kdyby byly pojaty v širokém měřítku)
Předchozí