Mirko,
voňavky byly vymyšleny z toho důvodu, že se lidé - tedy přesněji šlechta - dříve nemyli a potřebovali tak přehlušit nepříjemný pach, který je jinak trvale provázel životem. Dnes se lidé obvykle myjí, takže pro používání voňavek také není žádný všeobecně obhajitelný důvod. Naopak, pach voňavky může být jednak dráždivý, dejme tomu pro alergika, a navíc otupuje čich. Když to přeženu - naliješ na sebe litr voňavky a neucítíš, že o patro výš hoří. :o)
Kouření praktikovali nejprve američtí Indiáni z řekněme "rituálních" důvodů; pomocí vdechování kouře ze spalovaných rostlinných látek vstupovali do kontaktu s duchy předků, což nebylo umožněno každému, např. v některých kmenech mohly ženy "kouřit" až od padesáti let výš. Nemá cenu to dohledávat přesně, to jen na vysvětlenou. Do Evropy se dostalo - ano, jak správně píšeš - proto, že ho někdo shledal příjemným.
Shledáváme příjemným vypít si s přáteli skleničku tvrdého alkoholu... což je hrubě nezdravé. Shledáváme příjemným jezdit automobilem, což je jednak nezdravé a jednak nebezpečné. Shledáváme příjemnými asi tak milion zbytečných věcí, dejme tomu, když už jsi zmínila rituál, nošení náušnic. Je to nějak užitečné? Není, naopak to může být škodlivé, je to nevratný zásah do lidského organismu, zkus si o tom něco vyhledat v odborné literatuře. Je příjemné mít pohlavní styk, při kterém se můžeš nakazit nebo dostat třeba kvasinkovou infekci. Je příjemné (pro někoho) jíst hamburger. Je zdravý? Asi moc ne, co? Je příjemné listovat v knize, ale kvůli ní musel umřít strom.
Mám pokračovat?
Nikdo nepopírá, že kouření JE škodlivé. Ale je to moje rozhodnutí a ty ho musíš respektovat, neboť není protizákonné a já na něj mám právo. Pokud jde o pasivní kouření, jsem pro striktní oddělování kuřáckých a nekuřáckých prostor v restauracích s dostatečnou ventilací. NIKDE JINDE TĚ PASIVNÍ KOUŘENÍ NEOHROŽUJE, aspoň ne víc, než dýchání. Ve veřejných institucích a prostředcích hromadné dopravy se kouřit NESMÍ, domů si kuřáky tahat nemusíš a nemusíš se s nimi dokonce ani kamarádit. Btw. ti hnusní, sociálně a kulturně "pokleslí" kuřáci, které znám já, u nekuřáků doma taky nekouří, protože respektují práva majitele bytu (domu).
A jestli mi chce někdo s vážnou tváří tvrdit, že kuřáci vypouští do vzduchu něco tak strašného, co ti jistojistě jednou způsobí rakovinu plic, dám si tu práci dokázat mu, že i kdyby na celém světě nekouřil NIKDO, stav ovzduší na planetě by se jen díky nim nezlepšil ani o miliontinu procenta. Kdyby nikdo na celém světě nejezdil autem, autobusem nebo na motorce, tak by to dneska už možná taky nebylo znát, ale ve srovnání s kuřáky by tu určitě nějaké výsledky byly. Alespoň jako prognóza do budoucna.
Předchozí