Ahoj holky, tak jsem si ted precetla vse co tu bylo napsano, protoze jsem se ocitla v podobne situaci.K 1.3.2005 jsem nastoupila v novem zamestnani, v tom minulem jsem ukoncila pomer k 28.2., takze zadny den prodlevy no a hned prvni mesic jsem zjistila, ze jsem tehotna.Tedy jsem otehotnela ve zkusebni dobe.Planovala jsem si, ze budeu chodit normalne do prace a vse reknu az po uolynuti zkusebni dby, nebod by se me jinak ve zk. dobe mohli kdykoliv bzavit.Bohuzel nastaly zdr. problemy, nejprve spineni a kdyz jsem zacala i krvacet, musela jsem na neschopenku a v praci vse rici.Reakce zamestnavatela byla takova, ze pokud tedy nastoupim na neschopenku, uz se z ni nemam vracet, ze v tomto pripade semnou ukonci prac. smlouvu.Bylo to sok, myslea jsem, ze budeli vse vporadku, budu doma tak 14 dni a vartim se, ale omyl, uz o me nebyl zajem.Docela tezce jsem to nesla, a predstava, ze se budu muset treba hlasit na urad prace byla silena.Nikdy jsem nebyla nezamestnana a dokonce ani nikdy na neschopence a to uz mi je 29.Citila jsem se spise jako nejaky zlocinec, co spachal trestny cin a misto radosti s tehotenstvi, jsem se trapila, co bude.Nastesti krvaceni ustalo a vse vypada dobre a jasem moc statna.Kdyz jsem se ale dostavila do prace, abych odevzadal listek na penize, bylo mi receno, ze mi konci zk. doba a jestli pry prijdu zitra do prace, nebo ne a pak ukonci slmouvu.Take mi rekli, ze me nemuzou dat na stejne misto, ale podstatne horsi divte se vlastne i rizikove, ale pry zalezi na me a ucetni me informovala, ze jsem sice v ochrane 6. mes. lhute, ale narok na materskou asi nema, ze by mi ji uz nemel kdo vyplacet, pokud mi ukonci ted smlouvu.Hned jsem se tedy spojila s mou doktorkou, ta jasne rekla, ze poku bych chtela muzu se vrati do prace, ale na puvodni misto, na to nabizene rozhodne ne, to by mi neschopenku neukoncila.Pak jsem volala po uradech a nakonec jsem na PSSZ dostala informace, ze semnou zamest. muze ukoncit smlouvu, ale i tak jsem v ochrane lhute a pocelo dobu(max. 6 mes.) muzu pobirat nemocenskou, pres zamestnavatele i kdyz uz nebudu u neho zamestnana a na materskou mam samozrejme take narok, pokud jsem odpracovala bez prestavky urcito dobu, coz tak byalo i kdyz u jineho zamestnavatele, to je pry uplne jedno.Nove pry od 1.7., ale nebude materske vyplacena prostrednictvim zamestnavatele, ale prostrednictvim PSSZ pod kterou zamestnavatel spadá.Takze me to cele uklidnilo.Byla by to jinak strasna nespravedlivost.Jinak se mi pry zk. boda prodluzuje o dobu nemocenske a az po ukonceni 6 mes. materske mi pokracuje a zalezi na me zdali nastoupim do prace a jestli me mezitim zamest. nepropusti.V praci jsem tedy rekla, ze nemaji pravdu a ze je to tak a tak a ze muzu nastoupit klidne zitra, ale jen na puvodni misto.Tak mi rekli, ze kdyz mi zk. doba tedy nekonci, ze si to rozmysli a zavolaji.A to podotykam, neni zadna mala firma.Takze ted cekam, co bude, jestli budu dal doma, nebo pujdu do prace.
Je to strasne dlouhe, co jsem napsala, ale jsou to opravdu cerstve inf. z PSSZ a tak doufam, ze to nekomu treba pomuze, me ty Vase inf. taky hodne.
K.
Předchozí