Článek je fakt moc pěkný a zároveň odstrašujícím příkladem.Nechápu,jak v našem zdravotnictví můžou působit jako zdravotní sestry,dětské sestry,dětské doktorky a laktační poradkyně lidi,kteří hned při prvním problému s kojením doporučují příkrm.Lidi jsou od přírody savci a tak je přece přirozené kojit.Je to ta nejlepší cesta,jak nakrmit dítě a dát mu pocit pohodlí,bezpečí a lásky.Upřímě lituji žen,které z jakéhokoliv důvodu kojit nemůžou a chtějí.Při prvním synovi jsem nekojila.Narodil se o dva měsíce dříve a i když měl sací reflex,nikdy z prsu nepil.Možná jsem se neměla nechat odradit a zkoušet to do doby,než mu vymizel reflux.Jenže jsem ho zkoušela přiložit jen párkrát a pak jsem se nechala zlákat dětskou doktorkou,že mám krmit sunarem,jinak bude podvyživený.Dodneška si to vyčítám.Nyní mám téměř čtyřměsíčního synka a KONEČNĚ kojím.Doufám,že mi tahle možnost vydrží co nejdéle.Chtěla bych upozornit,že řeči jako nedostatek mléka je blbost.Ano,žena může mít málo mléka,ale dá se s tím něco dělat.Jsou i vyjímky,ale jedná se většinou o těžkou nemoc.Stejná blbost je i slabé mléko.S tím mě nedávno překvapila jedna známá.Její doktorka jí řekla,že malý nepřibírá,tak má hned slabé mléko!Je vědecky dokázáno,že slabé mléko neexistuje.Je to pouze názor pediatrů,kteří jsou sto let za opicema.Samozřejmě pokud není matka opět těžce nemocná,což moje známá ani náhodou není.Taky jsem první dny po porodu měla prsa bolavá.Pomalu mi tekly i slzy,když mi syn zmáčknul bradavky,ale vydržela jsem to.Dneska kojím úplně normálně a podle potřeby syna,ne mojí nebo tříhodinového harmonogramu.To je taky jedna z blbostí.Nejvíc mě naštvalo,když jsme s kamarádkou v porodnici četli desatero ke správnému kojení.Bylo tam mimo jiné i to,že se má podporovat potřeba jíst miminka a ne kojit v časových intervalech.To se bohužel nedodržuje.Já jsem měla štěstí,protože jsem měla malého u sebe,ale kamarádka byla po císařském řezu,tak musela počkat,než jí ho za nějaký den donesou.Byla z toho pokaždé nešťastná,protože jí malý kolikrát spal.A zkuste nakrmit mimi,když spí,aniž byste ho museli půl hodiny násilím budit.Později jsem to zažila sama,když jsme se museli kvůli žloutenci vrátit.Nosili mi ho každé tři hodiny a malý kolikrát spal.No hrůza.Naštěstí tam byla i sestra,která ho vrátila zpátky a donesla ho až když opravdu měl hlad.Jenže to bylo asi dvakrát a my tam museli být 5 dní.Je přece přirozené a logické,že dítě jí pokud má hlad.Stejně jako u dospělých.I když polední přestávky na oběd mi přijdou stejně stupidní jako tříhodinový interval při kojení.Chtěla bych všem maminkám,hlavně těm budoucím,popřát úspěšný start při kojení a spoustu měsíců strávených s miminkem u prsu.Nevzdávejte to,pokud vám někdo řekne,že bude lepší sunar,nebo příkrm.Je to hloupost.Je to nutné jen ve vyjímečných případech.Nenechte se vystresovat,protože stres je svinstvo a škodí.A v neposlední řadě,kašlete na okolí.Ať si říká kdo chce,co chce.Teď jste tu vy a vaše miminko a to vás potřebuje nejvíc.Ono samo vám řekne nejlíp,co potřebuje.Sice to chvíli trvá,než se naučíte poznávat a rozeznávat jeho potřeby,ale stojí to za to.Stejně jako kojení.
Předchozí