Dobrý večer,
reaguji na váš dopis do diskuze na téma kojení. Obě moje děti byly od malinka kojené a s přibývajícími týdny a měsíci se měnily také jejich potřeby. Pokud máte pocit, že malá málo přibírá, nabízejte jí mlíčko častěji a několikrát za sezení prsy vystřídejte. Vím,
že je to někdy fuška a člověk mívá pocit, že nedělá nic jiného, ale čím častěji bude pít /hlavně v noci/. tím více mléka se vám bude tvořit. Přidávám informace z chytré knihy Kojení dar pro život /nakl.Grada/ :
1/Dostatečně kojené dítě přibírá- 3.-4.měsíc průměrně 10-15g/den
-5.-6.měsíc " 5-8g/den
2/Nedostatek mléka mohou způsobit tyto faktory-dokrm, stres, spěch, dudlík, špatná technika kojení.
3/ Další-velikost prsů nehraje roli, prázdnější prsy nejsou známkou nedostatečné tvorby mléka, protože během kojení se mléko dotváří, jedno kontrolní kojení neinformuje správně o dostatečné tvorbě mléka, poněvadž dávka vypitého mléka kolísá.
Myslím si, že tuto knihu určenou jako učebnice pro SZŠ, ale by povinně podle mě měli číst všichni, kdo mají, co dočinění s těhotnou nebo kojící maminkou, protože bludů je stále hlavně mezi pediatry více než dost.
Závěrem snad ještě mohu poradit, abyste si zavolala na Linku kojení -261082424 /9.00-14.00 hod./, případně zabruste na stránky www.kojeni.cz.
Přeji hodně úspěchů a hlavně se snažte být v pohodě, vím , že není nic horšího než když z toho začne člověk plašit, tzn nohy na stůl a kojit a kojit, to ostatní se nezblázní a ono se to brzy srovná.
Držím palečky Gábina
P.S. Doufám, že autorky knihy mi moje citace z jejich velmi užitečné příručky prominou.
Předchozí