Milá Branwen, chcem ti povedať, že je mi veľmi ľúto, že sa tak trápiš kvôli nekojeniu. Myslím si, že mi ženy sme proste na problémy okolo našej roly matky veľmi citlivé. Napriek tomu, že určitá emancipácia je na postupe (aspoň vo vyspelých krajinách). Sme predsa nielen mamy ale aj priateľky, manželky, pracovníčky a hlavne ĽUDIA. Niektoré sa trápia kvôli kojeniu, niektoré kvôli nezvládnuteľnej výchove, niektoré preto, že vôbec nemôžu mať deti:-(.
Tak sa už toľko netráp, už som to raz v diskusii vravela, kojenie naozaj nie je súťaž o "Matku roka".
Chcem sa však zastať aj nás-kojacich mamičiek. Ja osobne sa nechcem cítiť byť za to "vinná", že som kojila a že nejaká nekojaca mamička má z toho problém. Takisto určite ty sa necítiš vinná, keď ideš so svojím dieťatkom a nejaká žena, ktorá nemôže mať deti, má z toho depku.
Je to všetko len v rozličných ľuďoch. Určite existujú aj mamičky, ktoré ti svojim správaním dávajú najavo, že si niečo menej (kedže ony kojili a ty nie). Také typy ja poznám a nejde len o kojenie, stále si musia potvrdzovať, že sú dokonalé matky v štýle "A vaša malá ešte nerozpráva?" "A môj malý už chodil na nočník od 11 mesiacov" a pod. Tak s takými sa určite nebav, to je najrýchlejší spôsob, ako si uhnať depku. Ja takéto typy proste ignorujem. Ver tomu, že sú aj mamičky, ktoré takéto veci neriešia. Ja keď som kojila, absolútne ma nezaujímalo, či moje kámošky koja a či nie, je to predsa ich súkromná vec. A ak máš kámošky, ktoré sa pri tebe bavia o kojení, tak ich popros nech to nerobia, ak sú dobré kámošky, tak to pochopia.
Ja si proste myslím, že najlepší liek na depku, je proste obklopiť sa ľuďmi, ktorí ťa majú radi, ktorí ťa chápu a dúfam, že sú medzi nimi aj mamičky ktoré kojili. A čo sa týka, tej ligy a celkovo toho informačného šumu okolo kojenia, ber to tak, že na svete v každej oblasti budú aj extrémne názory a je zbytočné si pre nich kaziť náladu. Maj sa pekne, Boďka.
Předchozí