Obojí - kojení i UM má svoje výhody i nevýhody. Mateřské mléko je vždy připravené, čerstvé, nic nestojí a máte ho vždy s sebou, nemusíte nic připravovat. Je asi i zdravější (ale asi taky záleží na výživě matky). Na druhou stranu - kojení strašně vyčerpává (např. moje babičku, která měla moc mléka a každý den musela odstříkávat při kojení 2 dětí 0.5 litru mléka po dvou letech odvezli rovnou do blázince). Taky máte pořád hlad (já se např. budím v noci hlady). A taky to omezuje, žádný alkohol, večer se nedá pořádně někam jít (můj syn neumí pít z lahvičky, nemůžu odstříkávat). Taky to méně zasytí a dítě se víc budí v noci, pak oba vytuhnem v posteli, kluk si neodkrknul, já se pak budím nervózní, jestli nevdechnul zvratky...UM zase musíte dýl připravovat, vyvařovat lahvičku, prý není tak zdravé, děti po něm víc tloustnou...Ale - dítě líp spí, víte kolik toho vypilo (žádná nervozita, že se možná špatně najedlo), nakojit může někdo jiný...Zatím můžu říct, že ve 4 měsících kojím plně, ale už mi to pěkně leze na nervy (taky ještě studuju, když se v noci furt budíte, tak to nejde). Zhruba měsíc už pracuju na přechodu na UM. Pro někoho může být horror naučit dítě sát prso, ale naučit dítě sát z lahvičky je přinejměnším (alespoň u mě), stejný problém. Ideál by byl - přes den prso (je to rychlejší), navečer lahvička (dítě bude líp spát a já si můžu někam zajít, učit se atd...). Takže takhle.
Předchozí