Reaguji na diskusi o plesnivých sýrech. Sama jsem též dostala informaci, že bych v těhu neměla jíst plesnive sýry. Ale nezdála se mi informace, že mléko na výrobu těchto sýru neprochází pasterizací. A tak jsem nelenila, zaserfovala a napsala do mlékarny v Přibyslavy kde dost plesnivých sýrů vyrábí a bylo my odpovězeno, že se nemám obávat, všechno mléko které spracovávají prochazí pasterizací.
Nepasterizované sýry, vyrábí ve Francii a musí být označeny. Přikladám odpověď z přibyslavské mlékárny:
Dobrý den,
jsme potěšeni, že jste si oblíbila právě naše výrobky a pevně doufám, že nám zachováte svou přízeň.
Veškeré syrové mléko svážené do mlékáren musí projít základním ošetřením a to obsahuje mimo jiné tzv. pasteraci což je tepelné ošetření mléka (záhřev na takovou teplotu při které se dosáhne zničení vegetativní formy mikroorganismů). Mléko pro výrobu našich sýrů se z technologických důvodů tepelně ošetřuje dvakrát. Naše legislativa povoluje za velmi přísných podmínek výrobu sýrů ze syrového mléka, ale pokud je mi známo, tak v naší republice se takový sýr nevyrábí. Jedná se o speciality zatím zahraniční výroby (např. Francie) a tyto sýry mají na obale informaci, že jsou vyrobené ze syrového mléka ("au lait cru") a přirozeně musí splňovat přísné normy.
Podle vyhlášky o mikrobiologických požadavcích na potraviny č.132/2004 se plísňové sýry řadí do skupiny polotvrdých sýrů. Pro tuto skupinu jsou jako rizikové mikroorganismy stanoveny tyto: Escherichia coli a skupina koagulázopozitivních stafylokoků (jsou zde stanoveny nejvyšší přípustné hodnoty těchto baktérií a pokud jich sýr obsahuje vyšší počet než je tato hodnota nesmí být uvolněn do prodeje); výskyt těchto baktérií je u nás velmi pečlivě sledován a naše sýry je neobsahují. Výskyt ostatních patogenních baktérií (včetně Listérií) se nepředpokládá, protože je povinnost mléko pro výrobu sýrů tepelně ošetřovat (kromě možnosti dělat sýry ze syrového mléka - viz výše). Nicméně děláme pravidelně rozbory našich výrobků i na ostatní patogenní mikroorganismy (včetně Listérií) pro naši vlastní kontrolu a tyto rozbory sýrů jsou vždy negativní.
Doufám, že jsem dostatečně odpověděla na Váš dotaz a pokud máte další otázky neváhejte nás kontaktovat!
S pozdravem,
Šárka BEZDĚKOVÁ
___________________________
PRIBINA s.r.o., Přibyslav
Výzkum & vývoj
e-mail: sarka.bezdekova@pribina.com
tel.: (+420) 569 493 454
fax: (+420) 569 482 588
Inactive hide details for Jana CAKLOVA/PRI/SOPARINDJana CAKLOVA/PRI/SOPARIND
----- Postoupil do Jana CAKLOVA/PRI/SOPARIND dne 02.09.2005 07:54 -----
www@pribina.cz
01.09.2005 13:26
Komu
info@pribina.cz
Kopie
Předmět
=?iso-8859-2?Q?Email z webov=E9ho formul=E1?
Kačka
Předchozí