Tak tady se už musím ozvat.
Nevím, jewstli se nedostáváme do toho klasického českého "jsem na tom špatně, heč a nikdo na tom není hůř".
Pokud argumentujete rodičovským příspěvkem, který je nízký, tak nezapomeňte na to, že během jeho pobírání nemusíte platit zdravotní ani sociální pojištění. Takže vám to něco ušetří. A dále že ty šťastné, které na MD odcházely se smlouvou na dobu neurčitou, se mají kam vrátit.
Jedno zlepšení, které tady z nadávajících snad nikdo ani nezaregistroval (nechce se mi věřit, že žádná z vás tehdy nebyla na md), že pokud máte možnost přívýdělku, tak vám rodičák nikdo kvůli tomu nesebere.
Opravdu mi připadá, že by se tady některé přispěvatelky měly trochu víc poučit, jaké výhody a nevýhody mají různé zahraniční systémy, než začnou zase nadávat, že u nás jsme na tom nejhůř. Obvykle tam, kde je široce dostupná kolektivní péče od miminkovského věku, není systém vůbec zařízen na to, aby matka zůstávala doma a nemá pak žádné výhody. Naopak tam, kde mají matky velkou podporu státu, pokud zůstávají doma, není prakticky možné dítě umístit do nějakého zařízení tak, aby máma chodila do práce.
U nás je možné pro podstatnou část matek, aby zůstaly s dětmi ty první tři roky doma, sice s poklesem životní úrovně, někdy hodně velkým, ale většinou se to dá ustát. To vůbec není běžné v jiných státech.
Předchozí