Prave proto jsem taky to "nevi" napsala do uvozovek - jasne ze "bezlepkove" dite vi, co je rohlik, ale nedostava ho k jidlu. A tim se muze citit stejne "ublizene" jako jakekoli jine dite, ktere nezna/nedostava urcitou potravinu (hracku, ...).
A co se tyka informovanosti - nechci tvrdit ze "mrtvolka" je nejvhodnejsi vyraz, ale rozhodne se mi zda ze dite seznamene (treba o neco pozdeji nez jine) s urcitou potravinou a zaroven jejim puvodem je informovane lepe nez dite, ktere neco basti takrikajic od kocarku, ale netusi, co to vlastne je.
Mne se fakt nezda, ze by byl problem v tom, ze dite neco nevi - tak se to proste jednou dozvi, zadny uceny z nebe nespadl. Prijde mi problem, kdyz se detem lze (tzn. kdyby treba vegetarian diteti tvrdil ze nikdo na svete neji rizky, a naopak rizkojed rikal diteti ze rizky rostou na stromech) nebo se jim vnucuji nazory typu "my jsme lepsi a ti ostatni jsou padli na hlavu". Rozdil mezi lhanim, vyhybanim se tematu a uplnym zamlcovanim se da tezko definovat - zkresluje skutecnost vic ten, kdo nejde s ditetem na exkurzi do mastny, aby mu ukazal rizek, ktery doma neni a v nejblizsi dobe nebude k videni, nebo ten, kdo pri nedelnim obede zamlci ze rizek je z prasatka? Navic svet je tak slozity, ze pri nejlepsi vuli nejde vzit vsechno z jedne vody na cisto a vysvetlit jednou pro vzdy a dokonale; takze neni divu, ze se kazdy radej a vic zabyva vysvetlovanim toho, co sam povazuje za dulezite.
Dezinformace a nadrazene chovani kazdopadne neni specificky problem vegetarianstvi, ani vsezravcu, ale problem konkretnich lidi. Rozhodne se mi nezdalo, ze by autor clanku ukazal vic tolerance a rozumnejsi pristup nez jim popisovana Alzbeta.
Předchozí