| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Otcovské fejetony: Není vhodné pro děti

Dosti jsem se bavila nad mnohými příspěvky, např. Mikulášova babička má úžasný smysl pro humor (rajčata v mixéru). Také mne pobavily až nepřiměřené reakce některých převážně vegetariánsky orentovaných přispěvatelek.

Souhlasím snad s Janou s červeným srdíčkem (pokud jsem se spletla, tak se omlouvám), že jsou důležitější věci na světě než vášnivá debata proč být či nebýt vegetariánkou z etických důvodů. Třeba týrané děti..., neřku-li děti sexuálně zneužívané.

Sama jsem koketovala s vegetariánstvím za dob studií, kdy jsem měla blízko k východním filosofiím a náboženstvím. Tedy nejednalo se o týraná zvířata na jatkách, ale o stvoření v karmickém kruhu.
Ale nakonec jsem vplula do běžného života, maso i když v nijak vysoké míře konzumuje celá rodina. Tedy až na starší dceru, která maso konzumovala od batolecích let zásadně bez příloh (Teď už se přizpůsobila :)). A ze školky se vracela s tím, že měli dobrý oběd - masíčko.

Osobně se domnívám, že konzumace masa je v našich končinách - "bohatého severu" nadměrná. Bílkoviny se dají nahradit i rostlinnými zdroji. Ale to už tak v nás zasel svou výchovou minulý režim, že dobré a zdravé jídlo je jen to s masem. Bezmasá jídla byla méněhodnotná. Domnívám se, že v naší obézními a hypercholesterolemickými občany oplývající zemi, by mnohým občasný půst a návrat k některým stravovacím zvyklostem venkova počátku 20. století (maso jednou týdně) skutečně prospěl.

Na druhou stranu, jsou miliony lidí, kteří by si asi klepali na čelo, kdyby tuto debatu četli. Myslím ty, kteří by vskutku nepohrdli "velkochovem vyráběnou" krávou, protože by jim to třeba zachránilo život. A také si nedělám iluze o tom, že v zemích, kde je skutečná bída a hlad, užitková domácí zvířata mají obzvláště rajský život. NIC TAKOVÉHO. Zplozena či koupena (nebo také vyměněna za dceru na vdávání), vykrmena, utracena, zkonzumována. Žádná prasátka v obýváku, např..

Co se mi zdá významné je, že ten původní článek nebyl ani tak o vegetariánství jako o tom skleníkovém světě. Ani tak nebyl o tom, jak autor měl či neměl setřít Alžbětu. A také nebyl o záměrném zjednodušování, jak se "vegetariánka" pozastavovala nad slovním spojením batika, alternativa, vegetariánství.

Podle mého byl o tom, že rodiče jsou povinni předkládat dětem pokud možno úplné informace o okolním světě. A také by se je měli snažit naučit informace třídit, posuzovat a vyhledávat. Asi by je měli naučit myslet kriticky. Jen tak se děti mohou do budoucna bránit různým tmářům a "falešným prorokům" čehokoliv. Proto mne nadchl (doufám) Sosanův odkaz na sisyfa.

Dobrému jídlu, veselé mysli a zdravému rozumu zdar!
A.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3-2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.