Myslím, že důležité myšlenky jsou jednoduché
Je vegetariánství pouze "vyloučení masa", nebo komplexní životní styl? Základní myšlenka vegetariánství je filozofická, je to princip nezabíjení živých tvorů.
Proto vegetariáni nejedí maso. Většinou jsou také nekuřáci, často abstinenti, ale to není to hlavní. Důležité je stravovat se tak, aby se kvůli tomu nemuselo zabíjet. A to ani zprostředkovaně.
S jakými nejčastějšími mýty, týkajícími se vegetariánství, se ve své praxi setkáváte? Hlavním mýtem je, že vegetariáni mají nedostatek bílkovin. Je to úplný nesmysl. Rostlinná strava poskytuje člověku dostatek bílkovin i esenciálních aminokyselin.
Ve světě to je dobře známo už asi 50 let. Naštěstí v současné době tuto myšlenku začínají akceptovat i někteří lékaři v České republice. Obdobně je to z nedostatkem železa, kterého vegetariánská strava poskytuje dostatek.
Jsou vegetariáni zdravější než "masojedi"?
Ano, vegetariáni jsou v průměru zdravější než konzumenti masa. Je ale třeba dodat, že mezi vegetariánstvím a zdravou výživou není rovnítko. Je možné stravovat se vegetariánsky a při tom nezdravě. (Pokud by byl člověk takovým buchtovým vegetariánem, holdujícím bílé, mouce cukru, sladkým šťávám a jedl málo zeleniny a obilovin). Naopak i při konzumaci masa je možné se stravovat zdravě. Lze toho ale dosáhnout pouze pokud maso včetně salámů, ryb a drůbeže nebudeme mít častěji než dvakrát týdně.
Hrozí některým z vegetariánů nedostatek vitamínů či jiných potřebných látek?
Jediným problematickým bodem je možný nedostatek vitaminu B12 u veganů*. Rostlinné potraviny totiž spolehlivý zdroj vitamínu B12neobsahují. Naštěstí je v obchodech běžně k dostání řada rostlinných potravin obohacených vitaminem B12, například cereálie nebo müsli tyčinky.
Tento jediný problém veganské stravy je vyvážen velkým množstvím výhod. Je to například menší nemocnost na choroby srdce a cév, rakovinu, cukrovku a obezitu. Jsou zde i výhody ekologické - vegetariánská a hlavně veganská strava je tou nejlepší formou ochrany životního prostředí, na jehož znečišťování se živočišná výroba podílí obrovskou měrou.
Jaké potraviny jsou vegetariánské a naopak "skrytě" nevegetariánské? Speciální vegetariánské potraviny neexistují. Jsou ale potraviny, které jsou vegetariány vyhledávány pro své dobré nutriční či chuťové vlastnosti - tofu, klaso, robi, seitan, tempeh, miso, mořské řasy. Je jich celá řada a jsou běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy.
Vegetariáni se vyhýbají skrytým potravinám živočišného původu - například polévkám v restauracích, připraveným z masového vývaru, a čemukoliv smaženému na sádle. Lakto-vegetariáni a vegani nejedí pečivo, vyrobené z vajec. Vegani se vyhýbají skrytému mléku, například v müsli směsích. Je třeba dát pozor i na želatinové kapsy, ve kterých jsou léky, na bonbóny i na potravinové příměsi, takzvaná Éčka (nejlépe jsou zpracovány v knize Terezy Vrbové: Vím, co jím).
Proč vůbec být vegetariánem?
Z důvodu etických – vegetariáni nechtějí, aby se kvůli jídlu, které konzumují, muselo zabíjet nebo způsobovat zvířatům jiné utrpení. Z důvodů ekologických - aby se produkcí masa zbytečně neničila naše krásná Země, která už tak je dost zdevastovaná. Z důvodů ekonomických - strava rostlinného původu je levnější než strava živočišná.
Z důvodů zdravotních - proč umírat na rakovinu, když to není nutné? Z důvodů estetických - dobře upravené vegetariánské jídlo je esteticky přitažlivější než maso. Myslím, že důležité myšlenky jsou jednoduché.
Máte oblíbený výrok nějakého vegetariána?
Mám rád výrok svého přítele Ing. Richarda Bartáka, CSc: Kdo tvrdí, že je ekolog a přitom není vegetarián, tak nemluví, ale kecá.
http://www.zvirevtisni.cz/index.php?option=news&task=viewarticle&sid=56
Předchozí