Obecně je trend význam výživy matky pro tvorbu mléka přeceňovat. Jde spíš o to, aby maminka jedla vyváženě a nepřejidala se, pokud má vyvážený a zdravý jídelníček není potřeba ho nijak měnit. Kvalitní mléko se tvoří i podviživeným matkám, zatím se prokázalo, že do mléka se s určitostí dostanou látky, které procházejí buněčnými membránami - např. alkohol, ale o ostatním se dá pochybovat. Spíš, než luštěnin či česneku a cibule (oblíbená to klišé v oblasti "zakázaných potravin"), bych se vyhýbala podezřelým polotovarům, o jejichž zdravotní nezávadnosti můžeme pochybovat (majonézové saláty, grilovaná kuřarata, uzeniny, ...). Jde samozřejmě o maminku, péokud jí nějaká potravina nedělá dobře, tak ji přece nebude jíst, jen proto, že jí to někdo poradil nebo naopak nevyřadí potraviny, které má ráda a tráví dobře, ze stejného důvodu. Co se týká mléka, tak se zase dospělým doporučují jen kysané výrobky a někdo zakazuje mléčné výrobky maminkám vůbec. Maso také není nic, co by musela kojící matka jíst každý den. Chce to prostě zdravý rozum, přemýšlet o svém jídelníčku komplexně a poslouchat svoje tělo.
Předchozí