Ahoj Lucko,
myslím, že máš s tím strojením úplnou pravdu. Já se taky vždycky snažím, aby Terezka měla co největší část těla na vzduchu. Celkem úspěšně může nosit tílka nebo trička, ruce ji tolik ke škrábání nesvádějí. Pokud s ní jdu na procházku a vím, že bude sedět v kočárku, kde si na nožičky vidí a má je velmi dobře po ruce, tak jí dávám volné tenké kalhoty a ponožky, popřípadě, někdy i jenom šatečky s krátkými rukávy a ponožky, i když vím, že nějakému drbání se nevyhnu. Přesto si myslím, že je lepší, udržovat dítěti krátké nehty a dovolit mu, aby se občas podrbalo, než ho mučit strojením. Já sama vím, že když mě ekzém začne svědit, tak si taky neporučím a musím se podrbat. Pro případ nějakého neodbytného "záchvatu", kdy se Terezka začne zuřivě škrábat a nedaří se mi ji nijak upoutat, mám s sebou punčocháčky nebo tenké dupačky. Jinak můžu říci, že pokud se dítě skutečně zabaví (leze po zemi a hraje si), je možné ho svléci úplně do naha - alespoň na pár minut - a ono si na nějaké škrábání ani nevzpomene.
Předchozí