vynikající článek, souhlasím..
Souhlasím i se Simčou...Posledních pár let na otázku jak se mám také odpovídám supr, báječně a jsem rázem krajně podezřelá a většina si mne prohlíží zkoumavým pohledem...co koho zajímá, že jsem musela změnit zaměstnání, že manžel má vážné zdravotní problémy,...nechci dělat radost ostatním tím, že si budu stěžovat..
a k tomu trpitelství, jak dobře to znám!!! Moje máma s nemocným kyčelním kloubem a nemocnou páteří v létě denně vytáhne ze žumpy 50 kbelíků na zalívání, protože ta zahrada prostě MUSÏ být zalitá a pak kolem nás všech kulhá a kulhá,...a demonstrativně předvádí, jaký ona je chudák...kdysi jsem vzala a pomohla jí zalít tu zahradu, ale já nevidím důvod, proč musí mít tolik všeho nasázené, pokud to nestíhá, já chodím z práce ve čtyři, udělám něco doma, na zahradě a taky bych si chtěla jen tak sednout a něco přečíst /děcka už nejsou tak malé, jsou samostatné/a má i své koníčky. Jenže mamka přece MUSÍ mít svoji mrkev, cibuli, fazole, brambory...protože co by řekli lidi, když má zahradu, přece tam nebude mít jenom trávu...na vesnici...to by byla ostuda, ne? Šíří kolem sebe dusno, i když nepromluví ani slovo, můj syn trefně označil jako dusnou svatozář kolem babičky. No a tchyně? dělá něco podobného...každoročně nám donese 10 l borůvek, aniž ji někdo prosí, my borůvky neradi, ona to ví, jenže to nedokáže pochopit, že někdo holt borůvky nemusí...tak je sbírá a pak vyčítá, kolik se s tím natrápila a žádné nadšení...a co já s nimi? párkrát jsem slušně poděkovala a nesměle podotkla, že příště ať je už nenosí, že nevím co s tím...nevnímá...a pak v nějaké bouřlivější výměně názorů nám vmete, že dva dny se peče na slunku aby nám nasbírala borůvky a my na ni takhle...má nemocný žlučník, na oslavu udělám řízky a pro tchyni krůtí plátky, ale ona demonstrativně si vezme řízek, že pro ni zvlášť vařit nemusím, za chvíli jde zvracet a stěžuje si ,že to je z jídla, a když jí řeknu proč si nevezme krůtu, sdělí, že ona mne neprosí, abych pro ni zvlášt něco chystala, ale že už to je uvařené a jenom mohla sáhnout po dietnějším jídle-to ji uniká...zkrátka trpitelka tělem i duší...a tváří se tak,aby ji všichni litovali, jaký je chudák....protože ona je ta dobrá, spravedlivá, trpitelka a oběť....ale že to dělá dobrovolně a jako na ukázku všem to nevnímá...můj manžel tomu říká teatrální oběť...trefné...
Předchozí