Tím, co která potravina obsahuje užitečného nebo škodlivého, se léta zabývá Státní zdravotní ústav (SZÚ). www adresa přiložena.
http://www.chpr.szu.cz/
stránky mají škaredé, nepřehledné, už několik let neobnovované, ale po chvíli brouzdání se dobrouzdáte k tomuto: klikněte na Monitoring dietární expozice a pak na ""2002 Plná verze závěrečné zprávy monitoringu"". Pak už jen to, co vás zajímá. Tak třeba vápník, ten z výše uvedeného článku v potravě moc mít nebudete, ejhle, hlavním zdrojem jsou sýry... a čokoláda! :-) (tam je ten vápník z mléka, které se do čokolády přidává, v hořké ho moc nenajdete)
http://www.chpr.szu.cz/monitor/tds02c/5chem/anorg/pilot/CA.pdf
PS: tenhle výzkum platíme ze svých daní, tak by SZÚ ty výsledky mohl trochu více zviditelnit, když o sobě tvrdí, že jsme v tomto v Evropě špička
Předchozí