Milé plenkové trpitelky
Ač se necítím nijak stará, zažila jsem to! Prvního půl roku starší dcery jsem denně večer namáčela - nemaje pračku - potom prala, máchala, ždímala, věšela, v zimě - v létě venku sušila, ráno vstávala o 2 hodiny dříve a žehlila a žehlila....... A to jsem měla v balení praxi, takže se mi dcera nepročůrávala mimo plenky!
Když jsem čekala dceru druhou, také jsem řešila dilema „látka nebo papír". Původně jsem také plánovala, že doma bude látka a ven papír, ale byly jsme skoro pořád venku a tak látkovek bylo za 24 hodin tak málo, že nevydaly na pračku a pleny - byť promáchnuté - začínaly zapáchat.
Ale stále jsem měla pocit, že na „látce" ušetřím. A tak jsme s mamkou sedly, vzaly papír a tužku a počítaly: cena nových plen + cena prášku + cena vody na vyprání + cena el energie na vyprání + amortizace pračky (je nutno počítat s cca 10 vyvářkami týdně navíc oproti běžné produkci prádla) + cena el. energie na žehlení.
Popravdě řečeno jsem vycházela ze starší dcery, která měla plenky do 14 měsíců ve dne a do cca 2 let v noci a došla jsem k výsledku, že budu-li kupovat levnější druhy plenek (upřímně řečeno mně i malé vyhovovaly všechny vyzkoušené značky kromě Pampers, u kterých měla dcera zadeček samou žmolku jakoby rosolovité hmoty, která „vylézala" z pleny), dostanu se u jednorázovek na zhruba +10% ceny látkových. A když bych připočítala svůj čas....
No a tak jsme byly v „jednorázovkách" až do plenkového konce. Ten nastal u naší druhé dcery mnohem později (ve dvou letech ve dne a ve 2a3/4 v noci), než u první, takže se nám její počůrávání prodražilo ještě o trochu více, ale za to pohodlí to stálo. Vřele mohu doporučit rybí mastičku a s tou jsme nezažili ani den opruzenin.
Mějte se - ať v papíru či látce - fajn!
Předchozí