Přidat odpověď
Ahoj Zorko, ...která už se sem po těch letech asi nepodíváš:-)Tvoje dcerka už má 8 let a možná má i nějaké sourozence... No nicméně i pro tebe a pro ostatní náhodné návštěvníky přikládám svůj skromný názor.
1) Myslím si, že pořádek není důležitý. Respektive je tak důležitý, jak si to samy připustíme. Proto můžeme naprosto svobodně a bez výčitek svědomí vzít jistou míru nepořádku jako přijatelnou normu pro naši domácnost. Co si o tom myslí jiní, nám může být úplě ukradené. Tím bych se vůbec nezatěžoval.
2) Jediný problém vidím v tom, že na přijatelné míře nepořádku se musí shodnout všichni členové domácnosti (tedy především rodiče). Ani u nás nepanuje 100% shoda na přijatelné míře nepořádku. Manželka vyžaduje dokonalejší pořádek než já. Občas se k vůli tomu i hádáme - vyčítá mi, že neuklízím po dětech dost pečlivě.
3) Důležité je, aby rozpory nebyly zásadní, aby byly diskutovány a SPRAVEDLIVĚ řešeny. Za spravedlivé řešení považuji kompromis. Já se snažím víc uklízet a manželka víc přivírá oči nad nepořádkem. Ten kompromis musí být také spravedlivý - tj. někde uprostřed.
4) Zcela zásadní otázka spravedlnosti je ale ta, kdo co a proč uklízí? Práce v domácnosti musí být děleny naprosto stejným dílem! Jinak se jedná o NESPRAVEDLNOST. Nerovný vztah pak vede k nerovné komunikaci a neporozumění. Odtud je jen krůček ke dvěma patologickým modelům. Buď se jedná o častější případ ženského masochismu (trpitelství, sebemrskačství) nebo o méně častou mizandrii (nenávist žen k mužům).
5) Důležité je komunikovat, komunikovat, komunikovat. Všude, poklud se nejedná o samotu, žijí rodiny s malými dětmi. Navázat kontakt, navštěvovat se. Neuzavírat se s dítětem do izolace.
6) No a hlavně tatínek by měl být co nejvíce doma. Nejlepší je se ve výdělečné práci střídat a domácnost včetně péče o děti dělit rovným dílem. A také čas pro sebe (studium, koníčky, sport, zábava) by měli mít oba partneři naprosto rovnocenný.
To je sice jen můj osobní názor, ale na druhou stranu mluvím ze zkušenosti. Takto a jedině takto to u nás funguje.
PS feminismu, emancipaci a rovnoprávnosti zdar :-)
Viktor
Předchozí