No, vřele souhlasím, že motivace pro práci pro dnešní absolventy opravdu není výrazná. Když můžou po maturitě či jiném absolutoriu rovnou nakráčet na úřad práce s nastavenou dlaní, co je honí, aby chvátali hledat místo? Prý jim má od příštího roku odzvonit, ale pokud tato sociální vláda udělá represe ve stejném stylu, jako ty dosavadní (aby se vlk nažral a koza... znáte to), moc se tím asi nezmění..
Rovněž souhlasím s tím, že dnešní junioři sní o vzdušných zámcích, které se jim snesou na zem ihned poté, co vkročí do života, protože tato doba přeci přeje právě jim. Slyšela jsem také o několika takových, kteří by pod dvacet ani ráno nevstali z postele - a tak si říkám, jestli já, dosud živitelka dvou nepatrně mladších, nejsem nějaká divná, že nejenom ráno vstávám, ale dokonce jsem schopná i přežít??
Můj brouček už také zahájil průpravu na život po studiích. Momentálně plánuje silné a rychlé auto, kterým se nebude plazit po okresních silnicích trapných 90 jako já, ale ukáže všem, že on umí vydupat z pedálů minimálně dvojnásobek. Zeptala jsem se ho, kdy začne na takový vozík šetřit - zda už letos z brigády? Nemá ještě jasnou představu, nicméně už dnes uvažuje, že podpora by mu v pohodě vystačila na všechny hmotné statky, které momentálně považuje za důležité (pivo a cigára, vstup na party, cédéčka). Vyvedla jsem ho z omylu, ať laskavě předtím odečte příspěvek na bydlení v hodnotě třetiny nájmu a všech poplatků a také příspěvek na jídlo rovněž v hodnotě třetiny všech výdajů na potraviny. Sečteno podtrženo, ze skvělé podpory by mu zbylo kapesné ve výši toho momentálního, které považuje za trapně nízké a podhodnocené (no uznejte, že za 5 stovek měsíčně dnes přežívat na střední škole je projev ubohosti živitelky)... Chlapec protáhl ksichtík a usilovně přemýšlel... No, má ještě do maturity nějaký čas, já zatím doufám, že do té doby možná i nepatrně dospěje. Každopádně vím určitě, že pokud nebude pokračovat ve studiích a nehodlal by pracovat, živit jej a nechat parazitovat na sobě rozhodně nenechám. Je to sice krutá představa, ale pro život budoucího adolescenta jediná možná. Pokud dnešním nemakačenkům nikdo neukáže, že všude je chleba o dvou kůrkách, a pokud si sami nenamlátí hubu, těžko je něco bude motivovat, aby opouštěli teplé a útulné hnízdo, kde můžou mít stále otevřený zobáček...
Předchozí