Milado, já na to pvně narazila na diskuzi kolem mzdového účta a když jsem se ozvala, odkázaly mě účstní na patřičné zákony... bohužel, z hlavy je neznám a odkazy na ně mám v počátači, který je momentálně "na léčení" v počítačové firmě. Já vím, že v zákoně o veřejném zdravotním pojištění je, že nesmí mít příjmy ze zaměstnání. Pak je ale další zákon, pokud v zaměstnání taková žena nedosahuje ani minimální mzdu (pracuje třeba na zkrácený úvazek) a měla by si tudíž pojistné sama doplácet do minimální výše, tak ho doplácet nemusí a platí jenom z toho, co si vydělá. Aha, takže tady je to asi moje chyba - on nejspíš stát za ty maminy pojistné neplatí, jenom je privileguje tím, že se na ně (stejně jako na státní pojištěnce) nevztahuje výše minimálního zdravotního pojištění. Každopádně výsledek je stejný - nemusí platit minimální pojistné, ale platí ho jenom z toho, co si doopravdy vydělá. Což není samozřejmost, pokud by tu podmínku věku dětí a dávání do školky nesplnila, tak by zdravotní do minimální částky musela doplácet.
S.+++