No, že jedno děcko ekologii neohrozí, to je sice pravda, ale jedno děcko na světě není, spíše miliony děcek v plenkovém věku - takže když milion dětí bude používat papírovky, je to poněkud jiná situace, než když jenom to jedno od autorky článku a zbytek dětí do milionu používat látkovky či nic. Jedno k druhému a je celá armáda... nebo jak bych to již měla vysvětlit?
To je sice hezké, že se autorka zabývá tímto problémem, ale myslím, že moc přesvědčivá není. Pitvá se v tom z hlediska peněz a odpadů takřka freneticky, a přitom to vyčíslit nejde. Předně, látkovek se dává o dost víc než papírovek. Dále třeba opotřebování pračky je u každého jiné, účinnost praní taky apod., odpady a jejich množství též, každá pračka má jinou energetickou třídu, spotřebu vody atd. atd. Taky záleží na tom, jestli se pere v bezsilikátovém a bezfosfátovém ekoprostředku nebo v persilech, což jsou taky vážné ekologické odpady, takže se praním vlastně šlape z bláta do louže. Myslím, že u téhle problematiky nejde ani tak o peníze jako spíš o ochotu udělat něco nadstandardního pro dobrou věc (pro zeměkouli).
Já osobně znám a aktivně jsem používala všechny možné typy plenkování a bezplenkování a dospěla jsem k tomuto názoru:
Bezplenkovou metodu přenechávám majitelům chýší, v civilizaci je pro mne neuskutečnitelná, pokud nechci být jejím štvancem. Látkové plenky (prané v bezsilikátovém a bezfosfátovém prostředku) jsou prima, ale spíš pro přírodu než pro dítě a mámu. Je to práce s předpíráním a vyložený kolotoč, a stejně jsou flekaté. Mokrá bavlna není na dotek moc příjemná a musí se opravdu často měnit, takže plen je hromada. Ortopedicky v látkovkách neshledávám nic tak nadměrně pozitivního, neboť brání pohybu nožiček. A vůbec si nedovedu představit celodenní Popolinkování, vždyť v tom dítě nemůže venku udělat ani krok a musí mít oblečení o tři čísla větší, aby to mělo potřebnou savost, jelikož je potřeba dát dítěti do kalhot doslova balík, aby se nemuselo v půlce procházky přebalovat. A také mi dítě v Popolinách smrdělo močí při nákupu, málem jsem se hanbou propadla. Nenarodila jsem se myslím proto, abychom žili plenami a kakáním od rána do večera a abychom páchli. Děcko v látkovce vyloženě smrdí, pokud je již přikrmováno a nepřebaluje se každou chvíli, čímž je plen opravdu velká hromada, a doma při neustálém máchání plen je to cítit pravidelně jak ve chlévě.
Ale pozor - myslím, že nadměrné a bezmyšlenkovitě pohodlné používání jednorázovek je špatné, takže i přes všechny vyjmenované nedostatky JSEM ZASTÁNCE BAVLNĚNÝCH PLEN!!!!!!
Předchozí