Mám doma jedenáctiměsíční holčičku a od návratu z porodnice jedeme na klasických bavlněných plenkách, papírovky máme jen vyjímečně, na cesty a k doktorům. Látkovky mi naprosto vyhovují, a nesouhlasím s názorem, že papírovky jsou pro mimčo lepší - naše malá se v papírovkách oprudila daleko spíš (možná nějaká alergie), protekly ve stejných případech jako látkovky. Navíc mám já, vždycky když papírovku dávám, nepříjemný pocit, papírovky mi smrdí (nějaká reakce gelu s močí?), mám pocit, že se v nich malá paří a používám je opravdu nerada. Vzpomínám na krásný pocit, když jsem si ji přivezla z porodnice a prvně ji balila do bavlněných plínek - konečně na zadeček přišla bavlna a ne nějaká umělá hmota.
Mám nakoupeno 80 plen (www.pleny.cz), zezačátku byly opravdu potřeba, teď už by jich stačilo i míň. Zezačátku jsem prala obden, teď jednou za 3-4 dny.Od doby, co přikrmujeme a malá má pevnou stolici, používám navíc celulózové separačky (dají se taky prát). Peru na 60, místo aviváže ocet, v bezfosfátovém prostředku, a skvrny nezůstávají. Peru normálně s jakýmkoliv prádlem, co vydrží 60tku. Žehlili jsme jenom v šestinedělí, rád se zapojil i tatínek. Čas trávený praním a věšením je určitě menší než čas strávený sháněním papírovek v akcích, aby byly levnější, časté nakupování a vynášení koše (pro mě činnosti velmi nepopulární). K vzpomínané špatné kvalitě dnešních plenek - zatím se nám po 11 měsících intenzivního používání rozervala jen jedna, a do kalhotek skládám 2.
Finančně to propočítané nemám - počáteční náklady (plenky+ "lepší" kalhotky Bambino-Mio..cca 3300,-) se mi vrátily po jedenácti týdnech (počítáno na spotřebu v plenkách Fixies), od té doby jedeme "jenom" na vodu, prášek, energii a stočné. U dalšího děcka počítám že náklady budou ještě o něco nižší :-).
Zvládnout se to určitě dá a tak držím všem těhulím palce, ať si své předsevzetí používat látkovky nerozmyslí!
Předchozí