Ahoj,článek jsem si přečetla se zájmem,neboť i já jsem před porodem chtěla používat látkové pleny,už proto,že jsem je získala zadarmo ve formě metráže.(tudíž jsem si dala i tu práci s jejich šitím).
Nicméně,když jsem poprvé držela v ruce ten křehký uzlíček a nevěděla co sním,představa balení do látkových plen tak,jak jsem ho znala z obrázku v knížce ,ve mně vyvolávala zděšení.Šestinedělí pak byl pro mě takový zápřah,že jsem od látkových plen upustila s těžkým srdcem definitivně,nepočítám-li tzv.zdvojené balení na doporučení kyčlaře,ačkoliv dítě mělo kyčle v pořádku.
V současné době používáme látkovky pouze na otírání,podložení apod.
Též v našem městě se neseparovatelný odpad vozí do spalovny,která stejně podle jejího vedení není plně využita,tudíž stále usilují o dovoz odpadu z Německa.To ať radši spalují plíny našich dětí,ne,:-))
Jinak ale obdivuji a fandím všem,které dokáží najít ten čas a energii a používat látkové pleny.Já se přiznám,že ve mně zvítězila pohodlnost.Jo,bydlet tak v domku na vesnici,stačí jen vyběhnout před dům,pověšet plíny na sluníčko(v zimě třeba na půdu),mít dost prostoru pro jejich sušení,skládání,žehlení atd. ...
v malém bytě,kde i tak o sobe pomalu zakopáváme a sušárna je o tři patra níž...já vim,asi trochu výmluva,ale...
Mimochodem,kdo z vás,které používáte látkovky,používá ty klasické?
Jinak o všech těch druzích jako popolini nebo ty ve tvaru kalhotek či jak ,slyším fakt poprvé,budu se na to muset podívat,o co se vlastně jedná.
Co se mi v článku moc nelíbí,je trošku extremismu kolem používání mýdla na praní a octa!? jako aviváže.Mýdlo - budiž,ale co ten ocet?Ten se snad používá spíš na ustálení barvy příp. k odstranění vod.kamene,ale že by plnil funkci aviváže?U té jde snad o změkčení vlákna případně o vůňi,což ocet těžko dokáže.To už radši prát bez aviváže.
Na závěr:
ekologii se rozhodně nevyhýbám,ale tahle doba je přeplněna horšími výdobytky chemického průmyslu,které používáme,tak proč začínat zrovna u plen?:-)
Ještě dotaz:Máte pocit,že v letních dnech se dítě cítí lépe v gumových kalhotkách,které má navlečené přes bavlněné pleny nebo v jedné papírovce?
Předchozí