Ahojky.
Taky jsem na začátku svého těhotenství zvažovala, zda používat látkové pleny či jednorázovky. Poté co jsem se dozvěděla, že čekám dvojčata, jsem začala počítat dvojnásob. Látkové pleny při ceně 18-20 Kč za kus. Pro jedno dítě se doporučuje 50 - 60 kusů. Pro mne to znamená 120 * 20 takže 2400 Kč. Tak a teď ty energie. Máme přímotopi, takže 20 hodin noční 4 hodiny denní, takže to už se dá ohlídat. Takže cena za jedno vyprání mi vyšla poměrně. Vodné, bydlíme na vsi, kde se účtuje za kubík vody 8 Kč, takže cena úplně mizivá. Takže když jsem to spočítala, tak vyprání jedné pleny kolem 30 hal max 1 koruna.
Pak jsem vzala jednorázovky. Balík většinou kolem 250 Kč, takže jedna plena přijde na 4-7 Korun.
Švagrová má chlapečka, takže jsemse šla zepat, na kolik jí přijdou jednorázovky na jeden měsíc, cena 1 200 - 1500 Kč.
Tak a jedem znova jednorázovky 2400 - 3000 Kč. Takže za cenu jednorázovek na jeden měsíc, jsem pořídila pleny na celé období nošení. Protože dvojčata se nedají ukojit, takže sunary a kaše. Sunar 4 - 5 krabic (a 160 Kč a více)640 - 800 Kč. Kaše 10 krabic (a 60 Kč a více) 600 Kč. Podtrženo sečteno 3 640 - 4 400 Kč. Bez jogurtů a přesnídávek. Všichni asi víme, kolik činí rodičovská 3600. Takže se tam jaksi nevejdu.
Je pravda, že každý měsíc kupuji jeden balík jednorázovek. Používám je pouze na noc či na cestu. Pokud je děti mají, tak strašně smrdí. Pokud je dávám i přes den, tak se většinou oprudí. Nyní je přebaluji 5 krát denně ltkvé a jednu jednorázovku. To samé bych dělala i s jednorázovkama, protože v tom smradu bych je déle nenechala.¨
A co se kyčlí týče, už v porodnici mi radili, abych dávala dvě látkové pleny.
Je to na každým, jaký pleny bude používat. Jen bych chtěla podotknout, že plenky se žehlí pouze prvních šest týdnů, pak už se žehlit nemusí.
Předchozí