Bellano, ano, to je to hlavní- je to nesdělitelné. Kdo takové dítě neměl, tak bude stále tvrdit, že je to z rozmazlení, slabého mléka, že je to o režimu a bude udílet množství dobrých rad.
Už jsem kdysi kdysi psala u článku o metodě vyřvání, matky, kterým to fungovalo, popisovaly první den hodinový řev, druhý den půlhodinový řev, třetí den pět minut a klid. U nás taky proběhl pokus o to, nechat holku vyřvat, po dvou a půl hodinách, kdy totálně všechno propotila, pozvracela se a dostala horečku jsem prostě musela zkonstatovat, že pokud se nemám nechat zavřít za týrání dítěte, tak tudy cesta nevede.
Dcera si jakousi pravidelnost zaváděla sama od sebe, my to museli akorát dobře odpozorovat a netlačit ji násilím do nějakého našeho režimu.
Ohromně mne těší jedna věc, kterou jsem posledně zapomněla připsat. Když mi maminky těch "hodných" dětí, které vzorně spinkaly a papaly a coby větší jim ta pasivnější povaha stále zůstala, říkají "ježíši, ona je taková šikovná, ona toho tolik umí, ona tak rychle začala běhat, tak dobře mluví" Já vím, že jí jen zůstal ten typ povahy, kterým nás tolik natrápila, když byla nesamostatné mrňátko, které se marně domáhalo toho, abychom ho pochopili a když potřebovala prosadit svoje, nemám na tom až tak velkou zásluhu. Vím, že s tou její tvrdou palicí a temperamentní povahou budeme mít třeba v pubertě problémy. Ale teď je to pro mne obrovské zadostiučinění. :-)
P.S. dodnes chodí spát nejdřív ve 21 hodin, vstává kolem sedmé; v noci se přestala budit až po 2 roce (taky si pamatuju na ty noci, kdy dítě spalo a maminka se co 4 hodiny vzbudila a šla kontolovat, co podezdřelého se stalo, protože to není normální; to "přestala budit" pro mne taky znamená to, že dítko se přestěhuje k rodičům do ložnice "až" v 5 hodin ráno, nikoli ve 2:-) ale v poslední době skutečně OK); přes den spí jen protože ji donutím cca 2 hodiny, dobrovolně jít spát odmítá, protože ji to zdržuje od zajímavější činnosti.
Předchozí