Milá Milado,
díky za Tvé komplexní rady a reakce. Nejsem doktor (mám dojem, že Ty ano), takže uvedu jen to, co mám za informace od svých lékařů.
Před hormonálními mastmi mě velmi varuje má homeopatička, která je MUDr. CSc. a velmi se věnuje stálému rozvoji svých znalostí. Nepatří mezi ortodoxní homeopaty a v potřebných chvílích doporučuje i tradiční léčbu. Vím, že je téma kortikoidů velmi diskutované – zeptám se obráceně – jaké máš Ty důkazy, že užívání hormonálních mastí u malých ekzematiků nevede právě k tak vysokému procentu astmatiků? Nemíním to teď vůbec jako narážku. Jen bych ráda uvedla, že je to obtížné s důkazy pro i proti. Já sama mám pouze negativní osobní zkušenosti. Má homeopatička tvrdí, že jde o přímou souvislost, přiznám se ale, že jsem se nevyptávala, odkud tyto informace má.
Tento týden jsem s plicním lékařem diskutovala o tom, jaké inhalátory bych měla používat, když kojím a nevím, zda jsem znovu těhotná (protože bychom si další děťátko přáli co nejdříve). Během těhotenství se můj zdravotní stav zlepšil, že jsem nic nepotřebovala, ale opět se mi vše začíná zhoršovat, takže mi kromě ventolinu doporučoval užívat i pulmicort. Moc se mi do toho nechtělo a tak mě uklidňoval, že dvoustovka je velmi šetrná a má minimální průchodnost placentou i mléčnými žlázami. Nelíbila se mi ani ta minimální průchodnost a pan doktor mi po chvíli diskuse odpověděl, že chápe mé rozpoložení, že sice nyní nejsou známé vedlejší účinky, ale zároveň připustil, že kortikoidy v respiračních přístrojích jsou teprve 20 let a těžko se v dnešní době tudíž prokazuje jaké mají vedlejší účinky do budoucnosti. A jak to je s mastmi s minimálním množstvím kortikoidů? Jak dlouho jsou na trhu? Jak si můžeme být jistí, že s sebou nenesou následky pro budoucí zdravotní stav?
Mám obavu, že bychom sklouzli spíše do filozofických úvah. Jsou názory pro a proti – já jsem proti.
Táňa
Předchozí