Táňo,
já nejsem lékař ani zdravotní sestra. Jsem "jen" maminka Atopického dítěte a přibližně bych věděla:-), co tato nemoc obnáší. Z popisu atopu u Tvého dítěte jsem nabyla dojmu, že u Vás ten Atop asi nebude nijak kritický. Pochop ale, že jsou děti, které mají první rok života (popř. i další léta) atop generalizovaný, na jejich tělíčku není prakticky místo BEZ ekzému! Tyto děti nespí, NEUSTÁLE SE DRBOU (třeba i několik let!!) a rodiče těchto dětí mají velmi MÁLO možností, jak těmto dělat ulevit. Jednou z těch možností jsou kortikoidy.
JÁ bych nikdy nemohla soudit rodiče, kteří kortikoidy svým dětem dávají, prostě vím, že většina z těch rodičů sahá po kortikoidech AŽ v té chvíli, kdy už dítě nespí (a s ním i rodiče)několik nocí, kdy je ekzém mokvavý apod...
Budu nadále pátrat po tom, JAK by kortikoidní mastičky při léčbě ekzému mohly "pomoct" rozvoji vzniku astmatu a bronchitid a svůj výsledek tu samozřejmě zvěřejním.
Ještě jednou chci napsat, že OSOBNĚ tu nechci nikoho strašit.... Kortikoidy, pokud jsou používány TAK, JAK to popisuje dr. Čapková ve svých knihách (tj. na ložiska a intervalovou léčbou) tak opravdu ke vzniku astmatu nepřispívají, to že malý ekzematik má reálné šance být astmatikem však pravdou JE.
Milada
Předchozí