mě se podařilo dceři ve čtyřech letch vysvětlit, že záleží na ní, jestli bude říkat, že koza dělá buuu nebo muuu, protože ten zvuk je stejně trochu jiný (na což rozčileně sama pouzakovala) a že různí lidé v různých zemích ten zvuk nazývají různě. Když se mě ptala na zvířata typu netopýr nebo žížala, tak jsem buď řekla, že např. piští, ale že to nemá takové slovo jako třeba u krávy, nebo jsem po pravdě řekla, že nevím. Dceru to brzo přestalo zajímat (jasně, že ve dvou by to nepobrala, ale to se spokojila s kravičkou, pejskem, kočičkou atd.), ale zato ji zajímají jiné podrobnosti ze života zvířat. Např. jsme narazili na problém, jestli je kosatka velryba nebo delfín? Encyklopedie zvířat tvrdí, že je to delfín, ale ve filmu Zachraňte Willyho prý označují kosatku za velrybu (tvrdí dcera, která to má na videu, já na to nekoukám, protože mě to nebaví). Tenhle problém jsme spolehlivě nevyřešily (pravda, nevynaložila jsem dostatek úsilí, ale zato jsem zjistila, co kosatky jedí, což byl další dotaz). Takovéhle zvířecí problémy řešíme často.
Předchozí