Především si myslím, že střední zdravotnické vzdělání zase není tak moc na to, abyste mohla oponovat lékařům, kteří vystudovali medicínu, že umíte německy a bylo to v zahraničí ještě neznamená zas tak moc. Samozřejmě, že kortikoidy jako takové mají vedlejší účinky, které při dlouhodobém podávání větších dávek se projeví negativně - o tom není pochyb. Ovšem rozdíl mezi dlouhodobým podáváním větších dávek a cca 10x do roka namázáním malého ložiska exému speciálním mastičkou pro děti s velmi nízkým obsahem kortikoidů je velký rozdíl. Zvášť když jedním ošetřením nastičkou můžete zabránit rozlezení exému do větších ploch s následnou dlouhodobou léčbou. Odkud mám tuto informaci? Z mnoha knížek zabývajících se exémy a od kožní lékařky.
Pokud ve vašem případě homeopatika účinkují, používejte je. Je to i v tomto případě placebo, ale dokážete-li ho pomocí homeopatik vyvolat, ok. (Placebo je daleko účinnější než se většinou míní). Bohužel, v naší rodině ještě nikdy žádná homeopatika neúčinkovala, tolik moje zkušenost. Zdravotní pojišťovna je neproplácí proto, že jejich účinnost nelze prokázat - ještě nikdy nikdo neprokázal účinnost žádného homeopatika podle přísné metodiky testování léčiv (u VŠECH léků se jinak MUSÍ prokázat - farmaceutický účinek musí být vyšší než podávání placebo bez účinné látky) - tedy proč vydávat peníze zbytečně. Nikde na světě nejsou homeopatika registrována jako řádná léčiva. Nicméně protože je to dobrý byznis (pro Boiron a pod.) a poptávka po nich velká, proč je zakazovat, když neobsahují žádné škodliviny, že. Je to asi tak jako proč potírat astrologii, když je stále dost klientů, kteří budou platit za věštění budoucnosti z hvězd a budou s výsledky dokonce spokojeni, přestože ty výsledky byly chybné.
Tuto reakci zde uvádím proto, že kdejakému nesmyslu se obecně dává veliká popularita až se to v povědomí lidí stává samozřejmostí (podle hesla 100x opakovaná lež se stává pravdou). Bohužel, kritických reakcí je v médiích poskrovnu.
Berte to jako můj názor, odborník nejsem.
Předchozí