Pavlo, ja bych rada vedle oddToma pridala feministickou perspektivu na sex a AK. Jedna feministicka namitka soucasnemu pojeti sexu jako zabavy je ta, ze AK je vyhodna pro muze a nesetrna pro zenu. (Z vyjimkou muzske sterilizaci). Nektere druhy AK nejsou vhodne pro mlade divky, nektere nespolehlive (potrat pak asi souhlasis, je reseni drasticke s moznymi celozivotnimi nasledky pro telo a i pro dusi), a HA ma spoustu vedlejsich ucinku, mozna ztrata libida je jedno z novejsich zjisteni.
Ja bych neodsouzovala samozrejme svobodu na sex a AK. Neznam zadnou feministku, ktera se vdavala jako panna:-)). Jen jsem alergicka pro vyroky typu - vsichni maji sex a je to hrozna zabava. No je to zabava, je to take vyjadreni lasky, ale take muze to byt i druhem nesvobody. Cesky zvlast maji tendenci, ze sexualne se emancipuji drive nez dusevne, financne a existencne. Pak mam ty ustarane studentky, ktere maji obzor zcvrkly na Brno a pro tu trochu srandy se svym nezralym klukem by se vzdaly stazi, vazneho pristupu k studiu a k vlastnimu zivotu. Krestani stejne tak jako vzdelane zeny, ktere jeste maji schopnost presvedcit mladou divku, maji ten pozitivni vliv, ze delaji ideologicke skvyry v tom vseobecnem modernim kultu sexu. Ideologicke skvyry jsou vzdy prinosne, jako moznost svobodne a nevazane volby.
Premyslela jsi nikdy o tom, proc predposledni papez Polak, jinak velice otevreny clovek, odporoval svatbam knezu? Proto ze jako Polak v nesvobodne zemi, znal vyhodu nevydiratelnosti nezenateho kneze. Katolicka cirkev ve svych vztazich se statem ma i velice problematicke kapitoly (2. svet. valka), ale zapadni a pak katolicka odvetev cirkvi jedina obstala pokusum strcit ji pod pevnym dozorem statu. Celibat v jistym smyslu je obet kvuli svobode. Kazda mince ma dve strany, jak rika oddTom.
Předchozí