Tuhle rodinu neznám, ale zdá se mi, že něco potřebuje hlásat do světa a že za tím svým tvrdě jdou. To se mi při výchově dětí nelíbí. Když se vžiju do duše dítěte, které vzniklo jako argument pro rodičovskou pravdu, něco mi nehraje. Jakožto dítě bych teda chtělo vzniknout pouz a jenom z plné a bohaté lásky rodičů a mít jejich obětování a neustálou vnímavost vůči mé osobě. Sourozenci... sice všechno dobrý, ale dospělá osoba je dospělá osoba. Zkrátka mít možnost nepřerušovaného plného klidného hovoru s rodiči nebo prarodiči (ne při mytí nádobí či psaní úkolů s jiným děckem, ani ne na zahradě při kopání brambor apod., ale mít opravdu plnou pozornost rodiče).
Je to sice záležitost velmi individuální, ale... Někdo opravdu dokáže dávat hodně lásky a opravdu udělat krásnou atmosféru i ve velkém kolektivu. No. Jenže já mám dojem, že je potřeba také dítěti co nejvíc plně naslouchat jako jedinci, a nejen ho mít v rodinném kruhu plném obecné radostné komunikace jako jen občas dominující prvek. I když s praktickými věcmi i s hovory s dětmi pomohou třeba babičky a dědečkové, přeci jen, výchova 11 dětí už se mi zdá nezvládnutelná v denním režimu. Je potřeba čas, a den se nedá nafouknout, prostě den má 24 hodin.
Když si vezmu, kolik času stojí spánek, domácí a zahradní práce, hygiena, vaření a zkrátka všechna ta péče o domácnost a o ekologii (aby člověk nepoužíval jednorázovky a rychlé chemikálie, aby pěstoval bio jídlo..), nákupy potravin, spravování textilií atd.., a že je potřeba i čas na odpočinek, tak se mi jedenáct dětí jeví jako hromada jedenácti nikdy kloudně nevyslyšitelných krků :-).
Znám rodinu, co mají dětí 13, a to z důvodů, že jsou zřejmě odpůrci antikoncepce. Je to spíš taková živelná rodina než že by to měli promyšleno. Dělají to tak, že půlku dětí mají rodiče a druhou půlku mají prarodiče. Pak se "směny" vystřídají. Nejstarší už má své děcko.
Já mám ráda důvěrnou otevřenou komunikaci, a když bych měla deset sourozenců, obávám se, že by můj hlas, moje potřeby, moje individualita dosti zanikla.
Nebo jsou to milionáři a pro každé dítě mají osobního vychovatele???
Předchozí