Lucie,
Jsem Evropanka, a si myslim, ze mam k Cechum dost blizko.Faktem je, ze kdyz mluvim s Cechem, nemusim mu tolik veci vysvetlovat. Od krestanstvi po osvicenstvi, holokaustu a studene valky, mame spolecne dedictvi pojmu. Co mi v Cesku hodne prekvapilo, tak rozdily sexualni a genderove mentality, vnimani "zenstvi" a s tim souvisejici medicinska kultura. Asi proto jsem zapojila do Rodinnych a zvlast porodnickych diskusi - abych neco pro sebe pochopila, mam tady rodinu, jsem tady z hodne duvodu rada a ziji alespon vetsi cast roku.
Co rikas o katolikach, to neni uplne pravda. Faktem je, ze je to nabozenstvi konservativni (ale ovsem v Evropskym smyslu). Je to ovsem neco jineho nez teokraticke nabozenstvi ze zemi blizkeho Vychodu. Nektere zakladni hodnoty evropeske politicke kultury vlastne pochazi z katolicke teologii - treba pravo na vzpouru proti svetskemu tyranovi, coz se vypracovalo v dobe stredovekych bojech mezi papezem a cisarem. Nebo zasluhy k demokracii v polske lidove republice a tim take v celem soc bloku jsou nepopiratelne. Vic o tom psala jsem v diskusi s OddTomem, nebudu si opakovat.
Předchozí