OddTome, myslela jsem, ze uz ti to nebavi, ale vidim ze jsi zase tady a dovoluji si vratit k nasi diskusi na zaklade odpovedi k nekomu jinemu. Pripominam, ze skoncila jsem na tom, ze opravdu si myslim, ze KC smi mit ve svych vnitrnich zalezitostech tak exklusivni politiku, jakou si preje nebo poklada za rozumnou. Ale mam pochybnosti, jestli jeji predpoklady vystaci na to, aby zasahovala na politicky a spolecensky zivot ve spolecnostech, kde takovy vliv mit muze.
Totiz uznavas, ze
"Ovšem neplodnost je nemoc, na rozdíl od homosexuality."
To je pravda. Asi ovsem take vis, ze homosexualem se rodi. Ani ja ani ty nevime proc priroda nebo Buh zaridil tak, ze rodi se lidi, kteri fyzicky jsou kompatibilni s opacnim pohlavim, ale psychicky se stejnem. Nebylo by vhodne, aby katolik se zachoval v teto otazce jako poctivy lekar, ktery tusi, ze jeho veda je na neco kratka? (Tim prirovnanim ovsem nechci rict, ze homosexualita je nemoc, metafora mi se spise hodi pro kratkost K. viry na tento fenomen.) Totiz je dost duvodu si myslet, ze pokusy prispusobit skutecnost k vire selhaly: dejiny poslednich dvou stoleti jsou plne utrpeni a mucednictvi, za ktere muze presvedceni, ze homosexualita je neco, co se da napravit. KC toto presvedceni zdilelo s celou evropskou spolecnosti, ale ted uz se vi, ze to neni objektem napravy, a hodne lidi se mysli, ze nejlepsi postoj je timto lidem prat a nepachat dalsi zlo.
Myslim ze jsme se docela zhodli, ze KC ma malo co nabidnout homosexualum v ramci svoji viry.
1) naridit abstinenci jako obet kvuli uslechtelemu spolecenskemu cili, nemuzes. Muzes si modlit ci prat, aby takovy cil ten clovek nasel. Ale tusim, ze povolani ke knezstvi nebo mnisstvi je pro katoliky znamkou bozi milosti, neni to veci rozhodnuti ci prikazu.
2) Doporucit doslovne nebo prenosne vzit si pytel brambor a odejit na 20 let do hor mohl bys v Indii nebo take v Recku. V zapadni kulture a v ramci svoji viry postradal bys navod, cim svoji samotu naplnit a take ucel, k cemu to je dobry. Totiz zapadni krestanstvi vidi cestu k spase spise pres laskyplnou praci pro blizniho. Utek ze sveta a jeho pokuseni ma pramalo smyslu.
Tak nebylo by rozumnejsi priznat, ze v ramci svoji viry homosexualovi, ktery touzi po lasce a souziti, nemuzes dat nadeji, ale zdrzes si od obecnych urazek o hrichu, pokud ten clovek pujde svoji cestou?
Předchozí