Situace, kterou popisujete, mne začala strašit již během prvního těhotenství (asi jsem moc bázlivá...). Bydlíme daleko od obou babiček, které navíc obě pracují (a to jsem si pořídila obě děti až po třicítce). Babičky se zcela zákonitě o práci bojí, jsou obě v regionech s vysokou nezaměstnaností a jít do předčasného důchodu si kvůli výši současných důchodů nemohou dovolit. My s manželem jsem se tak daleko stěhovali kvůli práci (tak jsme uvědomělí) a abychom měli kde bydlet, tak jsme si vzali hypotéku. Doktoři tvrdili, že miminko žádné nebude, takže jsme se rozšoupli - ze dvou slušných platů to přece zvládneme. Pak najednou těhotenství, pro jistotu od začátku rizikové, a jak teď splácet! Měla jsem výhodu, že jsem začala brzy a uměla alespoň slušně jazyky, takže jsem si po čase našla překladatelskou firmu, pro kterou externě na živnostenský list překládám. Po čase se povedlo i druhé dítko, a protože jsou obě poměrně často nemocné, otázka návratu do práce byla odložena ad acta, protože si neumím představit, že se dvěma neustále nemocnými dětmi jezdím po služebních cestách a nejsem schopna si zařídit hlídání. Navíc nás v blízké budoucnosti čeká nástup do školy, a vzhledem k flegmatické povaze staršího syna si neumím představit, že nad ním nestojím a nehoním ho alespoň trochu do učení. Takže moje rada je: zjistěte si, co se dá dělat externě na živnostenský list doma, protože takhle to dělá i řada mých současných sousedek a známých z mateřského centra. Přeji hodně štěstí a zdravé děti. Jana
Předchozí