Ačkoli se mnou mnoho přítomných maminek nebude souhlasit, jsem přesvědčená, ža stojí za to jít do práce i když počáteční mzda stačí akorát tak na komerční hlídání dítka. Problém je pak jen v tom, že žena nepřinese do domácnosti žádné větší peníze - což je ostatně stejné jako na mateřské. Ale pomůže vám to vypořádat se s ostatními problémy: vypadnutí z praxe, problémy zařadit se do procesu po dlouhé mateřské, samotné hledání práce atd. Je pravděpodobné, že plat se vám postupně bude zvyšovat, i když to možná bude chvíli trvat. Ale tím, že zůstanete déle doma, nebo si pořídíte další dítko jen proto, že si myslíte, že nemůžete jít do práce (samozřejmě nic proti dalším ratolestem nemám :o), pak problém jen odsunete a to samé budete řešit o rok-dva-tři později, ale vaše pozice v tu dobu bude ještě horší vzhledem k delšímu výpadku.
Jako jediný možný argument zde pak vidím neochotu nechávat doma pravidelně dítě s cizí osobou - a pravda je, že to opravdu velký problém být může. Pak je jediným řešením dlouho a pečlivě vybírat, chůva nemusí být jen "cizí ženská, co jí platím, aby mi hlídala dítě a já celý den trnu, jak s ním zachází", ale může to být "(mimochodem placený) přítel rodiny, kterému důvěřuji, který má mé dítě opravdu rád a já vím, že pro něj dělá to nejlepší".
Zkrátka a dobře, já si myslím, že jít do práce za tu cenu, že celý můj nástupní plat předám DOBRÉ chůvě smysl má, že mi to dá možnost dalšího rozletu z lepší pozice.
Předchozí