Ja zatim na tvuj spor se zastankyni trippletestu nezasahovala jsem. Svoji volbu pro zivot obhajovali jste s Verou dost sikovne, a ten duvod, proc vzbuzujes neprizen i u tech zen, ktere v mnohem s tebou by souhlasily a jednali by podobne pri osobnich volbach, dost trefne a strucne vystihla Eva K. Nicmene, pokusim si vyjadrit svuj nazor, ze interupce kvuli genetickym vadam nemusi byt vzdy absolutni zlo. Prece ve skutku zadna z nas nemuze porovnat, jestli "prijemneji" je umirat jako objekt umeleho potratu v 5. mt anebo jako samostatneho zivota neschopne ale donesene a porozene miminko. Jestli nejaka zena teto druhe perspektivy se boji, tak myslim ze je uplne v plnym pravu zvolit moznost prvni jak i ta, co zvoli tu druhou...
Podle mne, jde spise o to, ze veda bohuzel zatim nam nemuze poskytnout absolutni jistotu, ze geneticke testy nam zaruci zdrave miminko. AMC, ktera muze odpovedet na nasi otazky nejpresneji, ma bohuzel dost vysoke riziko vyvolani samovolneho potratu ( ca. 1 ze 100 zen). To je stejne riziko, jakou celi ctyricatnice, ze se ji narodi miminko, postizene genetickymi vadami, ktere se testuje AMC. Proto geneticke testy budi tak cile diskuse - bez postoupeni rizika, nemuzeme vedet nic s vetsi jistotou a nemuzeme vedet nic s absolutni jistotou pred vyprsenim lhuty pro legalni potrat. Nicmene, je to velice soukrome rozhodovani zeny, na co existencne a psychicky ma, a s cim se odhodla pokusit si vyrovnat. Downuv syndrom je perspektiva, ze rodina zasveti si peci o dite, ktere zit bude, treba i kratsi dobu nez prumerny geneticky zdravy clovek. Ale prece nejde jen o tuto perspektivu.
Jeste na zaver: souhlasim s tebou a s Verou ve svych soukromych postojich, ale nesouhlasim s radikalnim a obecnim oznacenim interupci z genetickych duvodu jako zla.
Předchozí