Zajímalo by mě, jak je tohle v zahraničí. Když je malé dítě celý den s chůvou a máma přijde večer utahaná z práce (alespoň si myslím, že u nás, aby žena dokázala, že je stejně schopná a "pracovně ochotná" jako muž a že ji děti nijak nelimitují, tak musí ochotně zůstávat přesčas, nespěchat domů, vlídně přijímat práci navíc atd.), měla by se trpělivě o to více věnovat dítěti, když je celý den s někým jiným. Pokud vím ale, chůva nemá povinnost vyžehlit, navařit, nakoupit a poklidit. Když tedy matka dorazí domů v sedm, do půl deváté večer se věnuje dítěti, tak co pak? Zajede nakoupit, uvaří, vyžehlí a o půlnoci spokojeně padne s pocitem, jak je to fajn, že může chodit do práce. Sice to nemá finanční efekt žádný, protože všechny peníze dá chůvě. Také se jí třeba stýská po dítěti, NE? A co si jít třeba někdy zacvičit nebo na masáž? Snad i kůň potřebuje někdy odpočinout. Jak to tedy takové matky řeší, když nejsou zrovna supervýkonné mašiny, které se nikdy neunaví??? Myslím, že zrovna líná nejsem, ale když jsem neměla dítě, po deseti hodinách v práci jsem chodila domů dost utahaná. I dítě mám dost živé a jsem z něj utahaná. Jak se tedy třeba takové rodiny stravují? Chodí denně na hamburger?? To mě moc neláká. Já myslím, že na kariéru zaměřená práce na plný úvazek se s dětmi zvládnout nedá aniž by matka zkolabovala nebo nechala rodinu zhynout ve špíně. A ženský plat na uklízečku i na chůvu nestačí, ne?
Ráda bych šla po mateřské dělat práci odpovídající mému VŠ vzdělání a poměrně dlouhé praxi, ale při tak náročné práci mám dojem, že určitě nezvládnu ještě náročnou péči o dítě i domácnost (i když mám velmi fajn manžela, který je sice celý den v práci, ale s dítětem pomáhá - i když vařit a žehlit zrovna neumí). A také se mi nechce pustit výchovu dítěte zcela z rukou a ponechat si pouze funkci domácí manažera (jako jiné zaměstnané matky), které mobilním telefonem úkolují manžely, babičky, chůvy atd kdy mají dítě kde vyzvednout, kam ho odvést a kdy ho dát spát.
Budu vděčná, když mi nějak poradíte, sama nevím jak z toho (pokud by se mi náhodou nepoštěstilo najít kvalifikovanou práci na zkrácený úvazek - hahaha)
Předchozí