Promiň, ale mně Tvoje otázka "A kdy vlastně uklízíš" přijde humorná. Úklid domácnosti přece není tak "posvátná" záležitost, abych ji musela provozovat až když mám po práci, manžela a děti nakrmené a opatřené a pak po nocích si potajmu a v tichosti šůruju... úklid je u nás přirozenou součástí života, je to "věc veřejná" (žádné pulírování potajmu jako u tchánů) a účastní se jej všichni členové rodiny průběžně. Když to dobře zorganizuješ, tak veškerá péče o domácnost (mimo vaření, to je různě časově náročné - od chleba s máslem po hodinu kynuté knedle) zabere maximálně 30-40 minut denně, tedy za předpokladu že určité úkony jsou jaksi automatické... manžel po sobě sám okamžitě utře rozlitý kafe a já ho o tři dny později nemusím pět minut drhnout, mytí vany po použití je součástí hygienických návyků každého jednotlivce, zabere 20 vteřin a ne půl hodiny vždy v sobotu, to samé platí o udržování čistoty toalety. Mnoho úkonů se dá provozovat v různých mezičasech a čekáních. Ráno když se vaří voda na čaj, nebo třeba než se napustí voda do vany/ohřeje jídlo v mikrovlnce/dítě si chvilku hraje s jiným členem rodiny nebo sleduje večerníček/když se vaří večeře atd. Většina prací se dá provozovat po částech, které v různých dvouminutových prostojích bez problému zvládnem.
Trochu jiná situace je u malých dětí, samozřejmě že dvouleté dítko si po sobě ještě neuklidí, ale to je každopádně dočasná situace.
U nás domácnost není moje ale naše a podle toho se k ní naše rodina chová a pečuje o ni.
Předchozí