No ta au pair, tak to je skvele. Tady si komerční hlídání může dovolit jen málokterá velmi dobře placená vysokoškolačka. Ale osobně si myslím, že mít na výběr je lepší. To, že jsem s dítětem doma a mám šanci ho poznávat, vychovávat a být prostě s ním, bych za žádnou kariéru ani peníze nevyměnila. Prostě je nejlepší, když si můžete z obou systémů vybrat, co vám vyhovuje.
I když mé dítě mají rády babičky, otec a jsou s ním často, odvažuji se tvrdit, že přece jen ho znám nejlépe já. Jak potom taková mamina, která dítě dá na starosti, třeba i hodné a laskavé au pair, chce se svým potomkem překonávat jeho problémy a krize až bude větší. Jak může čekat, že až bude mít potíže ve škole či nějaké pubertální záležitosti, že příde a rád se jí svěří, když ho od malička jen vozí sem a tam a tráví s ním sotva dvě hodinky denně. Je pěkné sázet na to, že mé dítě je dobře geneticky vybavené a inteligentní a žádnou pomoc nebude potřebovat či že bude tak osvícené a dojde k tomu, že má s rodiči komunikovat, samo. Ale co znám případy kolem sebe, není tomu tak. A rodiče u větších dětí hledají ty nitky, které tam vznikly, když byly ještě malé, aby jim děti důvěřovaly a oni jim mohli alespoň pomoci. Sama kolem sebe vidím, jak je potřeba znát, jak děti reagují a co na ně zabírá. Bez toho jsme jako rodiče bezmocní a pak nám zbývá jen přihlížet a čekat, jak vše dopadne. To je dost pasivní role, ne?
Předchozí