Nestihla jsem dočíst všechny příspěvky,takže nechci na nikoho konkrétně reagovat a možná budu opakovat to,co už tu někdo psal.
Učitelé jsou dobří a špatní,ale nelze si vybírat. Je spoustu schopných lidí,kteří by tuto profesi rádi vykonávali,ovšem raději přijmou finančně lukrativnější nabídku z nějaké firmy. Můžem se jim divit? Nebudu se přetvařovat a otevřeně přiznám-mně teda o peníze jde. Zvýšením platů by se vyřešili hned 2 problémy najednou:učitelé by měli slušnou životní a společenskou úroveň a zároveň by se natáhli do škol kvalitní učitelé,neboť by bylo z čeho vybírat. Mluvím teď o ZŠ,protože nevím,jak to funguje v ostatních školách. Na ZŠ teď vyučují především důchodci nebo učitelky před důchodem a pak externisté,kteří si udělali pedagogické minimum a přivydělávají si tak při studiu VŠ nebo to mají jen jako mezičlánek,než si najdou něco lepšího. Tak mě napadá,kdo asi za pár let bude naše děti učit?
Školy už to ví a snaží se natáhnout mladé absolventy na vyšší nástupní platy. Někdo tu psal,že je nespravedlivé,aby starší učitelka měla vyšší plat jen proto,že učí 20 let. Ale tak je to přece u všech státních zaměstnanců. Mně zase přijde nespravedlivé,že mladá učitelka dostane nástupní plat vyšší než ta učitelka po 20 letech jen proto,aby tam probůh aspoň pár let zůstala, a nikdo ještě nemůže vědět,jestli je lepší nebo horší než ta stará učitelka. A věřte,že i přes tabulky se ten plat ovlivnit dá skrze různá osobní ohodnocení a odměny.
Nevim,jestli to tu někdo zmínil,ale právě učitelé ovlivňují inteligenci národa a já mám strach,že z nás za pár let bude (promiňte mi to) národ blbců. Když nedokážeme ocenit a zároveň vybrat ty,kteří nám dávají to nejcennější do života - a to je vzdělání,tak kde jsme?
(Totéž platí i o zdravotnictví,doktorům také nikdo nechce přiznat právo na vyšší platy,ale jen nás někde píchne,už běžíme za doktorem a chceme po něm zázraky.)
Nechci se rozepisovat o výhodách a nevýhodách učitelů,jen když si vzpomenu,že nás bylo ve třídě 36 (a naštěstí žádný dislektik)-co nás mohli chudáci učitelé naučit? A přesto naučili,někteří líp a někteří hůř. A dneska se na ně hází navíc zodpovědnost za výchovu dětí,o kterou by se měli starat především rodiče a nutno přiznat,že většinou nestarají-vždyť od toho je škola,ne?
Mrzí mě,že hodně lidí je tak zaslepených a možná i hloupých,že jsou schopni učitele odsuzovat,aniž by věděli a zajímali se,jak to opravdu je. Většinou jim stačí,co zaslechnou v televizi,nejlépe na Nově a to jim stačí.
Já s tou stávkou také nesouhlasím,byla zbytečná a učitelé si jen ublížili. Vždy,když stávkovali,tak jim ve výsledku peníze ubrali. Navíc nerozhodují učitelé,ale vedení škol,jestli se bude stávkovat,takže někteří jsou v tom nevinně. Do školy včera stejně museli,ale zadarmo.
A víte,že stávkovali i Finanční úřady a Správy sociálního zabezpečení? Proč se nepohoršuje někdo nad nimi?!
Předchozí