Zuzavo, já bych tak neslučovala dvě různé věci: prestiž učitelů ve společnosti vs. jejich finanční ohodnocení. Z různých průzkumů (ať už na ně máme jakýkoli názor) vyplývá, že učitelské povolání je dlouhodobě na 4. místě co do prestiže, hned po lékařích v nemocnici, profesorech na univerzitách a (tuším) obvoďácích. Zajímavé je, že právě tyto čtyři skupiny pracujících jsou na tom co do ohodnocení své práce snad nejhůř, v poměru doba a náročnost studia/plat. Plyne z toho tedy jen to, že my sice máme pány doktory a učitele rádi a potřebujem je, ale peníze jim nedáme. Já neříkám, že učitelé žijí v přepychu. Na druhou stranu prostě si nemyslím, že jsou až takové chudinky (ale to je jen věc názoru, Ty a další v téhle diskuzi si to nemyslí a já je nepřesvědčím a naopak já a pár jiných si to myslí, a nás zas nepřesvědčí vaše argumenty). Takže debatovat na tohle téma už podle mně trošku ztrácí šmrnc. Pořád se točíme jen dokola.
A ještě něco, taky hodně k okraji a snad se tu k tomu zas nerozvíří nějaká debata, v níž se to bude hemžit naivkama, černobílým viděním světa, závistí apod. Jen že jak ses mně tuhle ptala, proč sem tahám svůj plat, který je nižší než plat učitelů. Když jsi tu otázku položila, tak jsem honem nevěděla, PROČ jsem to vlastně napsala, ale časem mi cvaklo: ono povolání UČITEL je označení určité skupiny. Učitelé to a tohle, učitelé mají málo, učitelé dostanou jako sociálně slabá skupina slevu na zájezd u Fischera (tuším min. rok to tak bylo, nevím jak teď). A já jsem si uvědomila, že "nás" (a teď právě nevím čeho-techniků? Laborantek? Vědeckých pracovníků-((ne teď, to v mém věku a při mých současných vědomostech a dovednostech těžko, tak třeba za 15 let))?) je málo a žádnou skupinu netvoříme, tudíž nemůžem ani křičet a prát se o vyšší plat. Teď nekoukám jen na sebe, když si řeknu, že ze 7800 na ruku prostě rodinu nezaložím a byt nepořídím a odejdu dělat dealerku, a budu mít krásných 25000, tak po mně přijde jiná taková, která dostane těch necelých osm a kolo jede nanovo.
A tak jsem se oklikou dostala zas k tomu, čím jsem začala: naše společnost si neváží vzdělaných lidí, na studium na VŠ se pořád ještě nahlíží stylem "on se flákal pět let na škole a pořádal mejdany, zatímco my dřeli a platili na něj daně". No a v tom se myslím shodnem ne? Kudy vede cesta ke změně, to přiznám se netuším, nedisponuju "politicky" myslícím mozkem, takže bohužel řešení nenavrhnu. Snad něco spraví EU, ale možná jsem zas jen naivní školačka, co ještě smrdí penálem:-)
Prima zbytek dne všem.
Předchozí