Milá Zufi - já nejsem zaměřena proti tobě, fakt ne a jen doufám, že použití těch kleští ve Tvém případě bylo doopravdy oprávněné. Já ale vycházím ne z toho, co jsem si vydedukovala sama, ale co mi říkala doktorka v porodnici, letitá dáma se čtyřicetiletou praxí. Rodila jsem ve Vrchlabí. Když jsem se rozplývala, jak to u nich vypadá pěkně a jak jsem se dívala v jiných porodnicích a bylo to tam hnusné, studené, kachlíčkárna, tak mi řekla, že jiné porodnice možná odsuzuju trochu moc - oni se sice snaží, aby tam bylo hezké prostředí, vše ve dřevě, domácké, pokoj jako v hotelu, jenže stejně nezměním to, že se porod z cca 80% odehrává v hlavě ženy - je to víc psychika, než tělo. Říkala, že na doktory sice opravdu zbývá těch asi 20% kdyby něco nepředvídaného nastalo, ovšem hlavně musí být v pohodě ona a nemyslet zbytečně na problémy, nebýt vystresovaná, stažená - a pak to bude v pohodě. Pokud žena v pohodě není (samozřejmě že jí tím někdy může pomoct i nevhodně se chovající personál), nepomůže jí k pěknému porodu ani vana s vodou, ani růžové záclonky. Já jsem si pak u mnoha kamarádek ověřila, že když rodily, byly vystrašené a nedokázaly se pořádně srovnat s bolestmi (třeba jim ani nikdo moc nepomáhal a nepustil je ani na první dobu porodní do teplé vody, ta zabírá moc dobře), tak se špatně a dlouho otvíraly, byl třeba epidurál, protože bolesti byly pociťovány jako strašné, byl dlouhý nástřih, oxytocin... Já fakt neříkám, že to někdy není skutečně potřeba! Ale psychika v tom dělá strašně moc a moc.
Předchozí