Cizinko, myslím si, že teď jste trefila to pravé. Nejde možná ani o to, jestli porod doma ano nebo ne, ale jestli porod v Česku doma ano nebo ne. Nemyslím si, a z čísel to ani nevyplývá, že by porod doma byl nebezpečnější než porod v porodnici, pokud jsou u něj ti správní lidé a je zabezpečen rychlý převoz do nemocnice. Z těch pár článků, co jsem si přečetla o domácích porodech v Česku, jsem si udělala dojem, že ne vždy se odehrávají za přítomnosti porodní asistentky, a že ne vždy je připraven "akční plán". Navíc je tady asi velká pravděpodobnost, že když rodičku přivezou od problematické domácího porodu do porodnice, dá jí to personál pěkně sežrat (tedy poté, co jí pomohou ). A to asi ženskou, která se rozhodla rodit doma, protože má obavy z nemocničního porodu, pořádně rozhodí. Takže můj závěr z toho je - nemyslím si, že porod doma je hazard, pokud je řádně zabezpečen, a řádné zabezpečení domácího porodu je v Česku problém. Musím ale připustit, že nejsem porodník, takže nevím, jestli dvacet minut je dost času při dystokii ramének nebo ruptuře dělohy. Mě osobně porod v nemocnici (jak jsem tady už párkrát psala) vyhovoval, možná bych měla dodat, že jsem si taky zaplatila za přítomnost "svého" doktora, kterému plně důvěřuji. Nicméně chápu, že jiným to nevyhovuje, a měly by mít možnost rodit - ale bezpečně - jinde.
Předchozí