Lolo, šátek je bezva. Většina dětí je v něm spokojená. Je to i velmi příjemné pro nosiče, přesně jako to napsal pisatel článku. My měli uplakánka, který zpočátku být v šátku odmítal. Zapůjčili jsme si i babyvak, který už je navázaný a jednodušší na aplikaci, byť je tam zátěž na jedno rameno a hůř se nosí. To se mu taky nezdálo, takže jsme skončili u klokanky a nosili svisle čelem ven, to byl happy:) takže mám možnost srovnání. Kolem 4 měsíců se synek uklidnil a začali jsme užívat šátek více a celou zimu jsem ho nosila pod bundou. Jak správně píšeš, přes ty haldy sněhu je fakt mnohdy těžké projet, pak plný kočár sněhu dělá pěkný binec:( Takže na zimu to bylo úžasné. Kdo je jen trochu zdatný, toho nic nebolí,resp. když mimo nosíš odmala, tak s rostoucí vahou si i ty na to zvykneš-mě v životě z šátku nic nebolelo, je fakt, že třeba po dvou hodinách už se to pronese, ale žádné namožené záda se nekonaly. Narozdíl od klokanky, která je fakt na bolest zad a ramenou jak vyšitá. I babyvak jsme hodně využili-to když kolem 5-7 měsíce míval synek tzv."podvečerní prudění", tj. nebylo s ním cca od 17 hod do koupání k vydržení, anebo mu lezly zuby...šoupla jsem ho do klubíčka do vaku a houpala se s ním na baloně, hodně nám to pomohlo. I klokanku užíváme dodnes, dkyž jdem třeba na delší nákup a synek ještě nevydrží dlouho sedět v nákupním vozíku, do šátku 5metrového se i nechce vázat někde na parkovišti, tak ho táta nese v klokance, kde má náležitý přehel.
Úvazy najdeš bud an výše zmíněné adrese babysatky. cz, pak www.vatanai.cz anebo www.mamanti.cz. Navíc snad v každém mětě často v rámci MC probíhají kurzy vázání-vřele doporučuji, tam tě to naučí i s mimčem, aby to bylo skutečně správně. pokud vážeš správně-tj hlavně hodně natěsno na tělo, každičký kousek zad a hlavičky musí být pevně utažen k tělu nosiče, nemůže se nic stát. Spoust národů své děti pořád nosila a nosí, i dříve v našich krajinách. A nemyslím tím nějaké africké kmeny, ale např. v japonsku kočárek pomalu taky neznají. Jsou lidi, co své děti do jednoho roku jen nosí, je to spíš jejich životní styl. My jsme střídali a střídáme nošení s kočárkem. Úvaz kříž s kapsou užívám dodnes, zkoušeli jsme už úvaz na záda. V kříži s kapsou se dá mimčo nosit i v klubíčku. právě při úvazech "kolébka" jsme měli trošku problém, nikdy to nebylo nějak ono, navíc ty zbývající cípy šátku jsou dlouhé a musíš je mít obtočené kolem pasu. Na to je právě lepší ten babyvak. Ale šikovné maminky zvládnou i tu kolébku:)
kdbyys ještě něco chtěla, ptej se :)
k.
Předchozí