| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat názor k článku Proč by dítě nemělo vyrůstat v dětském domově

Nedá mi to, abych nereagovala.
Pracuji ve zdravotnictví, a vždycky, když čtu článek s naříkáním na neochotu a neprofesionální přístup zdravotníků, zvedá se ve mě vlna emocí, že tohle přece není pravda, takhle se MY nechováme...Jenže když se pak člověk začte do diskuze, musí se chytnout za nos - i když my tohle neděláme, zdaleka to neznamená, že to nedělají jiní. Ve vašich řádcích čtu něco podobného.
Kromě toho jsem pěstounka, máme v PP tři slečny.
Myslím si, že chápu vaše rozhořčení - děláte práci, kterou jste si vybrali, a snažíte se ji dělat co nejlépe. To ale nic nemění na tom, že život v ústavu je nepřirozený. Máme velmi dobré vztahy s personálem jednoho dětského domova, z kterého máme dítě v PP. Vím, že jsou to lidé, kteří se snaží dát dětem maximum, ale zároveň jim je jasné, že rodinu dětem nenahradí. To, že se k vám děti vrací v dospělosti, je jenom přirozené - vždyť je to součást jejich života, kterou nemůžou jen tak vygumovat, navíc jsou to jediné vazby na minulost. Pro každého člověka je důležitá jeho minulost, jeho dětství, vzpomínky. S holkama mluvíme o jejich zážitcích z domova, a rozhodně jsme nikdy neříkali nic o tom, že to tam bylo špatné. Přesto všechny tři říkají, že jim v DD cosi velmi důležitého chybělo, a vrátit by se tam nechtěly. Podívat se, zavzpomínat, to by udělaly moc rády, ale žít tam, to už ne.

A k tomu vracení dětí z NRP - znovu opakuji to, co jsem psala už jednou nebo možná i vícekrát: děti přicházející do NRP jsou často plné specifických problémů, a proto rodiny s těmito dětmi potřebují doprovázení. Každý občas zažije krizi, kdy by potřeboval vypnout, a nemá kam se obrátit, neexistuje respitní péče, asistence pro rodiny s více dětmi, psychologická podpora a pomoc. O všechno se musí člověk bít jak lev...a potom prostě někdy selhává. Je to komplexní problém, i když je mnohem pohodlnější si říct, že "oni by to stejně nezvládli, tak necháme děti vyrůstat v DD".
Svým způsobem je mi velice líto, že zaměstnanci DD v nás vidí konkurenci, nikoliv partnery v péči o sociálně osiřelé děti.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: NeregistrovanýRegistrovaný
Jméno: (třeba :Lenka Nová, tři dospívající dcery)

E-mail (nepovinné)

Upozornění: u příspěvků neregistrovaných uživatelů jsou zveřejňovány IP adresy. Vaše IP adresa je 10.80.2.253
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 3-2= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

(C) 1999-2018 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.