Člověk, který dá dítko v 6 letech do školy, už si připadá jako špatný rodič. Dneska sice na odklad musíš mít papír z PPP, ale vypadá to, že ho dají snad každému. Moji kluci mají LMD (ví se to u nich od 5 let), a tak jsem se společně s psycholožkou rozhodovala,jestli je dát do školy v šesti. Byla jsem ujištěna, že ano, že odklad není vhodný. Souhlasila jsem, kluci moc nemilovali školku, ale samozřejmě jsem se bála. Jenže tatáž psycholožka, která mluvila o školní zralosti, mi také říkala, že to absolutně nevypadá na nějaké poruchy učení (to bylo u obou na konci první třídy). A mýlila se, oba mají dyslexii.
Asi to fakt nejde odhadnout. Ale trochu mě zaráží, když slyším od sousedky, že malému dali odklad, protože ještě mu chtějí prodloužit dětství, a vůbec, že je květnovej, tak co.
No, já jsem taky květnová a nepřišla jsem si ve třídě pozadu. Jenže je jiná doba. Dnes je divné dát dítě do školy v 6 letech. Paradoxně tyhle děti jsou na tom pak nejhůře, když tam mají o tolik starší spolužáky, jak už tady bylo řečeno.
Tak si říkám, měla jsem to taky udělat. Kluci při vstupu do 1. třídy neuměli číst, ten starší uměl jen asi 6 písmen abecedy. Myslela jsem si, že to umět nemusí, že je to ve škole naučí... Je to moc divný názor? Asi ano, když to srovnám s ostatními, kteří posílají děti do školy velmi připravené.
Když jsem šla na zápis s mladším synem, šel kousek od nás po cestě synův spolužák z MŠ a maminka ho zkoušela! Prý aby na zápise neudělal ostudu. Chudák kluk, ten bude muset být celý život nejlepší, aby maminka měla radost.
No, díky Bože za mé průměrné děti!
Předchozí