Libiku, nasla jsem cas kouknout se, co pro ceskou verejnost produkuje ceska pobocka LL. S klidnem svedomim muzu rict, ze i v ceskym kontekstu tvoje prohlaseni, ze neni nad sebeduverou matky, je pokus vykopnout otevrene dvere. V strance o metodickych pokynech pro porodnice a take pro lekare se pobizi informovat matky venovat pozornost tem, co mely spatne zkuenosti s kojenim, nestresovat porovnavanim prirustku, a take vyslovne se pise, ze nejcastejsim duvodem vzdani kojeni je mala sebeduvera matky. Jsem si vyptavala svych skandinavskych, nemeckych a nizozemskych kamosek, jak funguji Baby friendly porodnice u nej - vysledek meho minivyzkumu je ten, ze porodnice mivaji spoustu predpisu, jak tu sebeduveru chranit a podporit, a jiste je to, ze to se snazi realizovat v praxi.
Jinak stranky La leche league international na mne nikdy nebudily dojem dogmatizmu. Prece se tam stale objevuji nove clanky o novych zjistenich, tak jaky pak dogmatizmus, jake pak presne pravidla, ktere se musi nutne dodrzovat? Koukni si na nej a pochopis muj udiv nad tvoji predstavou o LL, ze je to banda zfanatizovanych nadsenkyn, ktere prosazuji jakysi presny soubor pravidel a kaslou na klid matky. Vsichni zeny kolem LL, ktere znam, spise mi budi dojem lidi sice angazovanych, ale premyslivych a zdaleka nefanatickych. Takze, ikdyz mi vzdy mrzi, kdyz nekdo v diskusi se zacina projavovat jako ty, nebyla v tom moje intelektualni vina. Koukni si na ty stranky, stoji to za to.
Předchozí