Ahoj Libiku, Tvůj příspěvek je výstižný. Já sice rodila nedávno - oproti tobě, ale v nemocnici se mi žádné pomoci s kojením nedostalo - teda kromně brožůrky na stole. A opravdu souhlasím s tím, že kojení je o pohodě a klidu a žádném velkém přemýšlení zda to dělám správně. Jedna má blízká osoba pracuje v Laktační lize jako poradkyně, souhlasím, že je to fajn myšlenka, ale rovněž nabývám dojmu, že okolí včetně těchto poradkyň se chovají v otázce kojení fanaticky. Mám za to, že dítě vyroste stejně dobře na UM jako na mateřském, a pro mrňousy se mi osobně jeví jako daleko důležitější šťastná a vyrovnaná matka než vystresovyný uzlíček, který si klade za vinu, že prostě kojní nezvládá.
A abych se ještě vrátila k sobě, mrňouse kojím zásadně v jedné poloze (což je špatně) v leže, malý leží na zádech a já na boku (což je taky špatně) u kojení si dle nálady čtu nebo pozoruju mrňouska a náramně si to užívám. Je pravda, že je to teprve 3 měsíce, ale neměla jsem sebemenší problém s rozpraskanými bradavkami, retencí mléka a dalšími strašáky. Takže holky rady jak kojit neberte nikdy doslova a dělejte pouze to co vyhovuje Vám a miminám.
Předchozí