Myslím, že rodičovský příspěvek nemá lidi motivovat k práci, ale umožnit jim mít děti. Já jsem například v situaci, kdy vydělávám zhruba dvakrát víc než manžel. Já celou rodinu ze svého příjmu uživím, on ne (má normální poctivou práci). Takže šetříme na to, abychom vyžili až budeme mít dítě (chtěla bych ho do roka kojit, takže vystřídat se, nebo dát dítě do jeslí můžeme až po roce.
Ale vzhledem k tomu, že děti můžou mít lidé jen do určitého věku, a nejdřív musí vystudovat, pak si najít práci ,nemůžou na něj šetřit zas tak dlouho :)Takže něco už máme a teď to prostě risknem, ale nesmí se například stát, že by těhotenství bylo rizikové, protože jsem OSVČ a nemocenskou mám cca 4.000, takže bych asi musela potratit, nebo se zadlužit, což by se mi na mateřské zas špatně splácelo.
A hlavně, proč by měl být rodičovský příspěvek, který se navíc vyplácí po dobu omezenou, narozdíl od ostatních sociálních dávek, takže stát tolik nezatěžuje, nižžší než běžný důchod.
Myslím, že ideální by bylo, kdyby byl rodičovský příspěvek vysoký první rok života dítěte, kdy ještě potřebuje plnou péči matky a další roky, kdy už si může matka něco přivydělat by byl nižší.
A přece to od státu nechceme zadarmo, dodáme mu přece další dojnou krávu, která bude většinu svého života platit všelijaké dávky a daně, aby měl stát z čeho žít :)
Předchozí